Skip to content

Druhy tavidla pro pájení

9 de Červenec de 2021
GettyImages 953660254 f23479caef034eef967bc30d9153d2ed

Pájka nemusí vždy dobře přilnout ke komponentám, což má za následek špatný pájený spoj, přemostěné kolíky nebo vůbec žádný spoj. K překonání těchto problémů použijte tavidlo a správnou teplotu.

Co je Flux?

Když se pájka roztaví a vytvoří spoj mezi dvěma kovovými povrchy, vytvoří metalurgickou vazbu chemickou reakcí s ostatními kovovými povrchy. Dobré pouto vyžaduje dvě věci:

  • Pájka, která je metalurgicky kompatibilní s lepenými kovy.
  • Dobré kovové povrchy bez oxidů, prachu a špíny, které zabraňují dobrému lepení.

Odstraňte špínu a prach očištěním povrchů nebo jejich předcházením pomocí vhodných skladovacích technik. Oxidy naopak vyžadují jiný přístup.

Oxidy a tavidla

Oxidy se tvoří na téměř všech kovech, když kyslík ve vzduchu reaguje s kovem. Na železu se oxidace běžně nazývá rez. Oxidace však ovlivňuje cín, hliník, měď, stříbro a téměř každý kov používaný v elektronice. Oxidy znesnadňují nebo znemožňují pájení a zabraňují tak metalurgickému spojení s pájkou. Oxidace probíhá po celou dobu. Děje se to však rychleji při vyšších teplotách – jako když pájecí tavidlo čistí kovové povrchy a reaguje s vrstvou oxidu a zanechává povrch připravený pro dobré pájení. Tavidlo při pájení zůstává na povrchu kovu, což zabraňuje tvorbě dalších oxidů kvůli vysokému teplu procesu pájení. Stejně jako u pájky existuje několik typů tavidel, z nichž každý má klíčové použití a některá omezení.

Druhy toků

Pro mnoho aplikací postačuje tok obsažený v jádře pájecího drátu. Další tavidlo je však výhodné v některých scénářích, jako je pájení a odpájení na povrchovou montáž. Ve všech případech je nejlepším tavidlem nejméně kyselé (nejméně agresivní) tavidlo, které bude působit na oxid na součástkách a povede k dobré pájecí vazbě.

Rosin Flux

Některé z nejstarších druhů tavidla jsou založeny na borovicové míze – rafinované a čištěné – zvané kalafuna. Kalafunový tok se dodnes používá, ale moderní kalafunový tok kombinuje různé tavidla pro optimalizaci svého výkonu. V ideálním případě tok snadno proudí, když je horký, rychle odstraňuje oxidy a pomáhá odstraňovat cizí částice z povrchu pájeného kovu. Tavidlo z kalafuny je kyselé, když je kapalné. Když se ochladí, stane se pevným a inertním. Protože kalafunový tok je inertní, když je pevný, může být ponechán na desce s plošnými spoji, aniž by došlo k poškození obvodu, pokud se obvod nezahřeje na místo, kde se kalafuna může stát kapalinou a pojídat spojení. Je dobrou zásadou odstranit zbytky toku kalafuny z PCB. Pokud také chcete použít konformní nátěr nebo pokud je důležitá kosmetika PCB, zbytky tavidla by měly být odstraněny alkoholem.

Tok organických kyselin

Jedním z nejběžnějších toků je ve vodě rozpustný tok organických kyselin. V toku organických kyselin se používají běžné slabé kyseliny, včetně kyseliny citrónové, mléčné a stearové. Slabé organické kyseliny se kombinují s rozpouštědly, jako je isopropylalkohol a voda. Tavidla organických kyselin jsou silnější než tavidla kalafuny a rychleji čistí oxidy. Vodorozpustný tok organických kyselin navíc umožňuje snadné čištění desky plošných spojů běžnou vodou – stačí chránit součásti, které by neměly navlhnout. Protože zbytky OA jsou elektricky vodivé a ovlivňují činnost a výkon obvodu, odstraňte zbytky tavidla, až budete pájeni.

Tavidlo anorganické kyseliny

Tok anorganické kyseliny funguje lépe se silnějšími kovy, jako je měď, mosaz a nerezová ocel. Je to směs silnějších kyselin, jako je kyselina chlorovodíková, chlorid zinečnatý a chlorid amonný. Tavidlo anorganické kyseliny vyžaduje po použití úplné vyčištění, aby se odstranily korozivní zbytky z povrchů, které oslabují nebo ničí pájený spoj, pokud jsou ponechány na místě. Tavidlo z anorganické kyseliny by se nemělo používat pro elektronické montážní nebo elektrické práce.

Pájecí výpary

Kouř a výpary uvolňované při pájení zahrnují několik chemických sloučenin z kyselin a jejich reakci s oxidovými vrstvami. Ve výparech z pájky jsou často přítomny další sloučeniny, jako je formaldehyd, toluen, alkoholy a kyselé výpary. Tyto výpary mohou vést k astmatu a zvýšené citlivosti na výpary z pájky. Zajistěte dostatečné větrání a podle potřeby použijte respirátor. Rizika rakoviny a olova způsobená výpary z pájky jsou nízká, protože bod varu pájky je několikrát teplejší než teplota varu tavidla a teplota tání pájky. Největším rizikem olova je manipulace s pájkou. Při používání pájky je třeba postupovat opatrně, se zaměřením na mytí rukou a vyhýbání se jídlu, pití a kouření v oblastech s pájkou, aby se zabránilo vniknutí částic pájky do těla.