Skip to content

Proč při poslechu hudby blikají světlomety?

15 de Srpen de 2021
GettyImages sb10066291af 001 56e0ca543df78c5ba0567f71

Pokud vás zajímá, proč vám při poslechu hudby blikají světlomety v autě, jednoduchá odpověď je síla. Váš zesilovač toho hodně čerpá a nabíjecí systém ve vašem autě nestíhá.

Když jsou problémem blikající světlomety

Pokud k tomu dojde pouze tehdy, když vaše auto běží na volnoběh, a pouze s opravdu hlasitými basovými tóny, může stačit instalace automobilového audio kondenzátoru nebo vyztužovacího víčka. Pokud k tomu dochází častěji nebo pokud si všimnete, že vaše světlomety ztmavují, i když je motor „vytočený“, budete muset problém vyřešit.

Krmení hladového zesilovače

Váš nový výkonný zesilovač má hlad a touží po elektrickém proudu. Dobrou zprávou je, že většina automobilů toho produkuje více, než potřebují, a proto může vaše auto udržovat baterii nabitou, i když máte příslušenství, jako jsou světlomety, stěrače nebo autorádio. Špatnou zprávou je, že váš alternátor není nekonečný šmrnc šťávy. Přichází bod, kde se guma setkává se silnicí, a tím bodem je často instalace zesilovače, zejména výkonného vyhrazeného zesilovače subwooferu.

Variabilní proudy

Když máte velký subwoofer a výkonný zesilovač, množství odebíraného proudu je variabilní. Pokud posloucháte hudbu, která nemá příliš basů, pak zesilovač nebude mít příliš velkou chuť. To znamená, že si můžete pustit AM rozhlasové stanice nebo klasickou hudbu, co chcete, a pravděpodobně nikdy nebudete mít problém. Pokud naopak naladíte svou oblíbenou dubstepovou stanici rádia Pandora, tento zesilovač bude velmi rychle velmi hladový.

Jak zastavit blikající světlomety

Mnoho věcí může způsobit blikání světlometů, ale když se problém stane včas s vaší hudbou, hlavní příčinou problému je, že váš zesilovač píše kontroly, že váš nabíjecí systém nemůže vydělat peníze a všechno ostatní trpí. Ve skutečnosti vaše světlomety ztmavnou a blikají, protože je váš zesilovač nechává hladovět. Zbývají vám dvě základní řešení: oprava zvukového systému nebo změna systému nabíjení.

Snižte hlasitost

Pokud rádi posloucháte hlasitou hudbu a pravděpodobně ano, pokud máte na prvním místě tento problém, může být nejjednodušším řešením snížení hlasitosti. Je to také pravděpodobně nejméně ideální z pohledu někoho, kdo má rád svou hudbu nahlas, protože má pouze jeden krok a tím krokem je „nezvyšujte hlasitost“. Pokud necháte hlasitost na nízké úrovni, váš zesilovač se nikdy nepokusí čerpat více energie, než je schopen vydat nabíjecí systém.

Downgrade zesilovače

Druhým řešením souvisejícím se zvukovým systémem je downgrade vašeho zesilovače. Ve stejném duchu, jako když necháte hlasitost na nízké úrovni, se instalace zesilovače s nižším výkonem vyhne lepkavému problému nabíjecího systému, který není zcela připraven na hlavní vysílací čas. Proto je dobré zkontrolovat kapacitu svého nabíjecího systému, než začnete s upgradem autorádia, ale pokud se ptáte na tuto otázku, jste daleko za tímto bodem. Pokud chcete svou hudbu bezstarostně opouštět – aniž by blikaly světlomety -, musíte buď upgradovat alternátor, nebo nainstalovat zpevňující víčko.

Upgradujte alternátor

Nejlepším řešením je větší alternátor, ale budete muset promluvit s kvalifikovaným technikem, abyste ověřili, že instalace vysoce výkonného alternátoru do auta je schůdná volba. Vzhledem k tomu, že jiné problémy, jako je vadný alternátor nebo špatné zapojení, jsou také příčinou stmívání nebo blikání světlometů, je pravděpodobně dobré se poradit s vaším mechanikem.

Co když si nejste jisti, že to souvisí s hudbou?

Protože existuje spousta věcí, které mohou způsobit blikání světlometů, měli byste se ujistit, že na vině je skutečně zesilovač lačnící po energii, než se pokusíte provést jakoukoli nápravnou akci. Zde je několik základních kroků pro řešení potíží, které vám mohou pomoci sledovat zdroj blikajících světlometů:

Otevřete kapotu a zkontrolujte dráty světlometů

Pokud jsou spoje uvolněné nebo si všimnete roztřepených vodičů, opravte tyto problémy dříve, než se pustíte do řešení potenciálního problému přeplněného zesilovače.

Zkontrolujte panel pojistek

Pokud vidíte nějaké roztřepené nebo spálené dráty nebo je pojistka světlometu uvolněná nebo částečně spálená, může to být váš viník. Pojistky někdy prasknou takovým způsobem, že jsou stále schopny udělat kompletní okruh, a potýkání se s řízením může tento obvod přerušit a vytvořit efekt blikání. Pokud vám někdo vymění pojistku světlometů za jistič, může to také způsobit blikání, pokud vaše světlomety neustále odebírají dostatečně intenzivní proud, aby vypnuly ​​jistič.

Zkontrolujte relé světlometů

Relé světlometů může být umístěno na panelu pojistek nebo jinde. Pokud začíná selhávat, může se rychle zapnout a vypnout, což způsobí blikání světlometů. Zkontrolujte, zda nenajdete identické relé používané jinde v elektrickém systému vašeho auta, a vyměňte relé. Pokud blikání zmizí a jinde se objeví jiný problém, vyměňte relé.

Zkontrolujte nabíjecí systém

Slabý nebo roztřepený řemen je známkou toho, že se alternátor možná nenabíjí na plnou kapacitu. Utáhněte nebo vyměňte řemen a může to fungovat lépe. Napěťový výstup alternátoru můžete snadno zkontrolovat pomocí základního multimetru, ale možná budete chtít vyrazit na výlet k mechanikovi nebo do obchodu s náhradními díly a nechat ho zkontrolovat výstupní proud, aby se ujistil, že alternátor skutečně funguje správně.

Podezření na zesilovač

Pokud se všechno ostatní odhlásí a vaše světlomety stále blikají v čase na vaši hudbu, pak váš zesilovač pravděpodobně čerpá příliš mnoho energie. Zvažte snížení výkonu zesilovače, upgrade alternátoru nebo instalaci zpevňujícího víčka.