Skip to content

Jak začít s programováním mobilních her

4 de Říjen de 2021
MobileGameApps 56d92ba75f9b5854a9c6cf56

Spousta vývojářů živí ambice stát se návrhářem mobilních her. I když je vývoj kódu pro mobilní hry docela obtížný – natož kultivovat dovednosti potřebné k vytvoření úspěšné hry – odměny jsou skutečně nevyčíslitelné. V této příručce se zabýváme základem toho, co potřebujete k zahájení první mobilní hry.

Jaký typ hry budete dělat?

Nejprve se musíte rozhodnout, jaký druh mobilní hry chcete vyvinout. Existuje spousta žánrů a kategorií her – jako je akce, RPG a strategie – a každá kategorie přináší řadu očekávání a uživatelských základen. Určité amy se vždy budou líbit určitým typům lidí. Jakmile se rozhodnete pro žánr nebo kategorii, můžete začít hledat zdroje, které jsou vývojářům softwaru v dané oblasti k dispozici.

Programovací jazyk

Budete se muset rozhodnout pro programovací jazyk pro vaši mobilní hru. J2ME nebo Brew jsou dva velmi populární jazyky, které vyhovují řadě ambicí a úrovní zkušeností. J2ME nabízí mnohem více zdrojů pro mobilní programování, přičemž herní design je jednou z jeho silných stránek. Budete se muset vyznat ve zvoleném programovacím jazyce a porozumět všem jeho složitostem, funkcím a podporovaným zařízením. Zkuste pracovat s API, která daný jazyk nabízí. Pokud vás zajímá vývoj 3D hry, můžete vyzkoušet JSR184. Experimentování je klíčem k úspěchu.

Specifikace zařízení

Seznamte se se zařízením, pro které chcete vyvíjet svoji hru. Je nezbytné, abyste rozuměli všem specifikacím mobilního zařízení, jako je typ a rychlost procesoru, velikost obrazovky, typ a rozlišení displeje, formát obrázku, formát zvuku a videa atd. To určí parametry pro vaši hru a kolik výpočetního výkonu bude vyžadovat.

Herní design

Herní design je velmi důležitým faktorem při vývoji mobilní hry. Nejprve musíte naplánovat obecnou architekturu, estetiku, pravidla a další aspekty, které definují podstatu hry. Můžete konzultovat mobilní herní fóra, klást otázky a ponořit se do překážek, na které při vývoji svých her narazili jiní vývojáři.

Herní znalosti

Přečtěte si o programování mobilních her od základního kódování po pokročilý design. Čtěte knihy a aktivně se účastněte herních fór. Promluvte si s odborníky v oboru, abyste lépe porozuměli trhu. A buďte připraveni na neúspěch. Vězte, že existuje jen velmi málo vývojářů her, kteří uspějí na první pokus. Pravděpodobně budete muset kód několikrát přepsat, než budete se svou prací spokojeni,

Tipy pro nové vývojáře her

  • Vytvořte podrobný příběh a herní režim pro svou hru co nejdříve. To vám pomůže předvídat některé komplikované detaily, které se objeví později.
  • Vytvořte kostru programu pomocí nástrojů pro programování her, jako je GameCanvas. Tenhle přichází s efektivní základní třídou, která je zvláště užitečná pro vývojáře 2D her používajících J2ME.
  • Pokuste se před vydáním hry vyzkoušet emulátor. Samozřejmě nemůžete být závislí pouze na emulátoru. V takových případech budete k testování hry potřebovat přesně stejný model mobilního zařízení. Hru můžete také zadat externě k testování specialistovi.
  • Navzdory vašemu maximálnímu úsilí budou chvíle, kdy budete chtít zvednout ruce a přestat. Analyzujte, kde se kódování pokazilo, a rozdělte problém na menší části. Tak to bude snazší zvládnout. Jen pokračujte v těžkých časech a jste si jisti, že nakonec uspějete.

Co potřebuješ

  • J2ME Eclipse
  • BREW C a C ++ Visual Studio
  • Python Eclipse plus pluginy
  • Flash Lite ActionScript
  • Flash Macromedia
  • Emulátor nebo zařízení k testování hry