Skip to content

Co je to e-mail aka elektronická pošta?

17 de Červenec de 2021
emailSEND Glowimages Getty e5711d1d8f21491b9f0e5b9b848e683c

Elektronická pošta, běžně známá jako e-mail, je digitální zpráva mezi dvěma nebo více lidmi. Při psaní e-mailu odesílatel používá klávesnici (nebo někdy hlas) k psaní zprávy na smartphonu, tabletu nebo počítači. E-mailové zprávy jsou digitálně odesílány do přijímače prostřednictvím programu Poslat tlačítko nebo ikona.

Co potřebuji k odeslání e-mailu?

K odeslání nebo přijetí e-mailové zprávy je vyžadována e-mailová adresa. Adresa je pro každého uživatele jedinečná. Pro přístup a ukládání e-mailů potřebujete internetovou aplikaci nebo specializovaný program v počítači. První e-mailovou zprávu poslal Ray Tomlinson na konci roku 1971. Ačkoli byla přesná slova ztracena, tento e-mail údajně obsahuje pokyny, jak používat znak @ v e-mailových adresách. Všechny e-maily obsahují stejné základní prvky:

  • A Na v části k označení příjemců.
  • A Poslat knoflík.
  • Předmětový řádek.
  • Typicky, CC, BCC, a Pošli vše patří mezi další možnosti.

Co je to e-mailová adresa?

E-maily se odesílají na e-mailovou adresu z jiné e-mailové adresy. E-mailové adresy jsou psány s vlastním uživatelským jménem na začátku, za kterým následuje název domény poskytovatele e-mailových služeb, přičemž je odděluje znak @. Zde je příklad: jmé[email protected]. Pokud si nejste jisti, jaká je vaše e-mailová adresa, existují způsoby, jak to zjistit.

Co znamená „Odeslat e-mail“?

Když dokončíte psaní e-mailové zprávy a adresujete ji na jinou e-mailovou adresu, její odeslání umožní, aby se zpráva dostala k zamýšlenému příjemci. A Poslat tlačítko nebo ikona je součástí každého e-mailového programu. Poté servery přenesou zprávu z vaší adresy příjemcům. SMTP je protokol používaný k odesílání e-mailových zpráv a pro stahování elektronické pošty do e-mailového klienta jsou potřeba servery POP nebo IMAP.

Co je to e-mailový klient?

E-mailový klient je počítačový program používaný ke čtení a odesílání elektronických zpráv. Klient obvykle stáhne zprávy ze serveru pro místní použití (nebo pro použití v prohlížeči) a nahraje zprávy na server k doručení příjemcům.

Jak mohu otevřít novou poštu?

Klepnutím na nový e-mail (v telefonu) nebo kliknutím na něj (v počítači) otevřete a přečtěte si zprávu. Každý e-mailový program funguje trochu jinak. Například Gmail vám umožňuje otevřít nový e-mail ve stejném okně jako vaše doručená pošta, nebo můžete zvolit otevření zprávy ve vlastním okně.

Co jsou přílohy souborů?

Můžete připojit obrázek nebo jiný typ souboru, který chcete odeslat příjemci. Tyto doplňky se nazývají souborové přílohy.

Proč je e-mail populární?

Rychlost, jakou lze e-mail odesílat a přijímat, je výhodou pro většinu lidí. Většina z nás nyní může komunikovat během několika minut nebo sekund odkudkoli, ať už ve stejné budově nebo po celém světě. E-maily jsou obvykle rychlejší a jednodušší než telefonní hovory. Navíc nehrozí, že byste byli přidrženi nebo nuceni vést dlouhé rozhovory. Pokud máte pro někoho krátkou otázku, pošlete mu e-mail. Je snadné připojit soubor k e-mailové zprávě. E-mailové účty jsou jako velké složky pro soukromé zprávy, soubory a další důležité informace. Kvalitní e-mailoví klienti usnadňují organizaci, archivaci a vyhledávání zpráv, takže veškeré informace obsažené v e-mailu jsou snadno přístupné. E-mail poskytuje záznam konverzace, které při verbální komunikaci nedosáhnete. Je snadné tisknout e-maily nebo ukládat e-maily do cloudu (místo, které vám přidělil poskytovatel služeb). Na rozdíl od textových zpráv můžete do neomezeného prostoru e-mailu napsat tolik, kolik chcete. E-mailové služby jsou obvykle také zdarma. Většina poskytovatelů e-mailů vám zdarma poskytne e-mailový účet. Vyberte si svou vlastní e-mailovou adresu, odesílejte a přijímejte veškerou elektronickou poštu, kterou chcete, a ukládejte vše online, aniž byste museli platit desetník. Některé e-mailové služby jsou vytvořeny speciálně pro ochranu soukromí a zabezpečení, takže si můžete být jisti, že zprávy a soubory jsou skryty před všemi kromě zamýšlených příjemců. Nejpopulárnějším webovým e-mailovým klientem je Gmail, následovaný Microsoft Outlook a Yahoo Mail. Mezi další oblíbené e-mailové klienty patří Mozilla Thunderbird, macOS Mail, IncrediMail, Mailbox a iOS Mail.

Problém spamu

Největším problémem e-mailu je nevyžádaná pošta, běžněji známá jako spam. Se stovkami těchto nevyžádaných e-mailů v doručené poště se příležitostný dobrý e-mail může ztratit. Existují však sofistikované filtry, které automaticky odstraňují reklamu a další nežádoucí materiál. Správným hlášením spamu můžete pomoci zmírnit problém s nevyžádanou poštou. Nejprve identifikujte skutečný zdroj zprávy a poté vyhledejte poskytovatele připojení k internetu, který byl použit k odeslání zprávy. Určete správnou osobu, kterou chcete kontaktovat, a upozorněte ji na spam. FAQ

  • Co je to skrytá v e-mailu?

    Skrytá kopie a kopie jsou oba způsoby, jak odeslat e-mail více příjemcům najednou. Skrytá kopie znamená slepou kopii, což znamená, že příjemce skryty může zobrazit pouze odesílatel e-mailu. Cc znamená kopii, která odesílá stejné písmeno dvěma (nebo více) současně.

  • Co je phishingový e-mail?

    Příkladem spamu je phishing. Phishingový podvod se pokouší podvodně získat osobní údaje příjemce nebo přístup k jeho finančním účtům.

  • Jaká je moje e-mailová adresa PayPal?

    Vaše primární e-mailová adresa PayPal je ta, kterou jste použili při založení účtu PayPal. Na PayPal však můžete přijímat peníze pomocí jakékoli e-mailové adresy, kterou jste přidali ke svému účtu PayPal. Na svůj účet PayPal můžete přidat až osm e-mailových adres.

  • Co je to e-mailový účet Exchange?

    Microsoft Exchange je groupwarový server, který běží na operačních systémech Windows Server. Chcete-li zjistit, zda máte účet Microsoft Exchange Server, otevřete Outlook a vyberte Soubor > Nastavení účtu > Nastavení účtu a přejděte na kartu E-mail. Ve sloupci Typ vyhledejte Microsoft Exchange.