Skip to content

Jak se zbavit napájecího kabelu vzduchovým nabíjením

13 de Srpen de 2021
GettyImages 1250409222 7d84b9fda2fe4e90b3b03c87d61feb33

Klíčové informace

  • Společnosti vyrábějící miniaplikace slibují, že dobijí váš energetický zážitek zařízeními, která získávají energii vzduchem.
  • Výrobce chytrých telefonů Oppo nedávno odhalil bezdrátový systém nabíjení vzduchu.
  • Izraelská firma Wi-Charge vyvíjí technologii, která k přenosu energie využívá soustředěné paprsky neviditelného infračerveného světla.
Připravte se na svržení nabíječky. Rostoucí počet společností slibuje nabíjení vašich přístrojů vzduchem bez potřeby kabelů. Výrobce chytrých telefonů Oppo nedávno odhaleno bezdrátový systém nabíjení vzduchu. Čínský výrobce telefonů Xiaomi již odhalil podobnou technologii, která by mohla být brzy k dispozici. Nové systémy by mohly znamenat konec neustálému hledání napájecích zásuvek.

„Spotřebitelé jsou unavení z toho, že se musí starat o svá zařízení,“ řekl v e -mailovém rozhovoru Charlie Goetz, generální ředitel bezdrátové energetické společnosti Powercast. „Bezdrátové napájení vzduchem umožňuje zařízením starat se o spotřebitele.“

Infračervené nabíjení je jeden přístup

Tyto nové nabíjecí systémy fungují tak, že přenášejí energii vzduchem. Technologie Oppo využívá k dodávce energie magnetickou rezonanci, když je zařízení 10 centimetrů od nabíjecí podložky. „Mi Air Charge“ společnosti Xiaomi používá jiný přístup a využívá radiofrekvenční technologii s milimetrovými vlnami, o které tvrdí, že dokáže vysílat elektřinu několik metrů z nabíjecí stanice. Xiaomi říká, že jeho vzduchové nabíjení může fungovat také s chytrými hodinkami a fitness náramky. Izraelská firma Wi-Charge vyvíjí technologii, která využívá soustředěné paprsky neviditelného infračerveného světla k přenosu energie z vysílače do přijímače zabudovaného v zařízení jako chytrý domácí přístroj. Infračervené světlo je pomocí malého fotovoltaického článku přeměněno na elektrickou energii. „Thomas Edison změnil svět, když jeho žárovka přeměnila elektřinu na světlo,“ uvedl Yuval Boger, marketingový ředitel společnosti Wi-Charge, v tiskové zprávě. „Wi-Charge mění svět používáním světla k přenosu elektřiny bez kabelů.“ „Bezdrátové napájení a nabíjení, které funguje na vzdálenosti několika stop a dál, bude stejně běžné jako dnes připojení Wi-Fi a datové připojení.“ Výroba bezdrátových nabíječek vzduchu se potýkala s technickými problémy. Společnosti vyvíjející technologii bezdrátového nabíjení vzduchem pracují na vyřešení problémů s kompatibilitou, uvedl průzkumník trhu Sudip Saha v e -mailovém rozhovoru. Výrobci smartphonů, včetně HTC, LGF a Nokia, se snaží uvést na trh výrobky, které lze nabíjet vzduchem, řekl. Motorola údajně nedávno předvedla prototyp dálkové nabíjecí stanice se značkou „Motorola One Hyper“. Vedoucí společnosti předvedl ve videu dva telefony nabíjející se na vzdálenosti 80 cm a 100 cm. Video demonstrovalo, jak se nabíjení zastaví, když je ruka uživatele umístěna před nabíjecí stanicí.

Technické překážky zůstávají

Pokrok ve vývoji smartphonů, které se mohou nabíjet vzduchem, byl pomalý. „Kromě Qi, což je nabíjení založené na kontaktech, je v prostoru Power Over Air několik hráčů,“ řekl Goetz. „Žádný z nich však dosud nepředvedl produkt na trhu nebo neprokázal velký pokrok v oblasti příjmů.“ Goetz řekl, že jeho vlastní společnost Powercast vydala několik produktů poháněných energií, která paprskem proudí vzduchem. Jedním z příkladů jsou dynamické značky zavazadel, které loni uvedla společnost British Airways. Štítky jsou vybaveny radiofrekvenční identifikací (RFID), Bluetooth Low Energy (BLE) a digitálním displejem.

Něčí ruka na aktivním smartphonu.

Technologie Powercast uchovává baterii tím, že ponechá značku v klidu, dokud nezjistí a neshromažďuje vysokofrekvenční energii ze vzduchu z blízkého letištního skenovacího zařízení RFID a neaktualizuje obrazovku pomocí itineráře cestujícího. V budoucnu se zařízení, jako jsou mobilní telefony a nositelná zařízení, budou neviditelně nabíjet na pozadí z nabíječky umístěné kdekoli na stole, v místnosti nebo v domě, bez jakéhokoli úsilí uživatele, Floriana Bohna, generálního ředitele a spoluzakladatele z GuRu Wireless, která vyrábí technologii bezdrátového nabíjení, řekl v e -mailovém rozhovoru. Zařízení Smart Home a IoT, jako jsou reproduktory a kamery, se budou ve vašem domě pohybovat, aniž byste je museli připojovat do zásuvky, vyměňovat baterie nebo nabíjet. „Bezdrátové napájení a nabíjení, které funguje na vzdálenosti několika stop a dál, bude stejně běžné jako dnes Wi-Fi a datové připojení,“ dodal Bohn. „Nabíjení zařízení již nebude„ aktivitou “, stejně jako dnes se připojení telefonu k domácí Wi-Fi děje automaticky na pozadí bez vědomého úsilí uživatele.“