Skip to content

Hyperloopův lidský test je více fikce než skutečnost

17 de Září de 2021
XP 2 4 f34fc4ed223049e1ad46b0eb6319abc2

Klíčové informace

  • Test bezpečnosti hyperloopů Virgin Groups zahrnoval první lidské pasažéry, ale do budoucna této technologie je mnoho žádoucí.
  • Dr. Claudel z týmu Texas Guadaloop naznačuje, že technologie hyperloopu není zdaleka životaschopná pro hromadný lidský tranzit.
  • Zatímco hyperloopové inženýrství je do značné míry technicky možné, financování a jiné než lidské proměnné existují jako jeho největší překážky.
Technologie Hyperloop je již dlouho zařazována do sci-fi filmů a videoher, ale nedávný vývoj ji stále více využívá. Někteří odborníci však tvrdí, že je to spíše humbuk než realita. Dne 8. listopadu absolvovala společnost Virgin Hyperloop první úspěšnou cestu osobním cestujícím na své nejmodernější levitující bezvzduchové trubici dosahující rychlosti 100 mph. Test byl uveden na trh jako test bezpečnosti, aby ukázal technologii hyperloop vyvinutou ve Virgin, aby byla spolehlivá a hlavně bezpečná pro lidské použití. Dr. Christian Claudel, profesor dopravní techniky na University of Texas, uvažuje jinak. „Příklad Virgin je milník, ale není to tak, že odpovídá na otázky o bezpečnosti. Je to jen trik PR,“ řekl Claudel v rozhovoru pro Zoom s Lifewire. „Je to jako když výrobci automobilů provedou jeden rychlý test. Je to jen jeden rychlý test, který vám neukáže, zda je bezpečné řídit pro každého.“

Hyperloop Unviable

Přesto byl lidský test Virgin Group působivou ukázkou inženýrské vynalézavosti. Dokázal simulovat cestování v nadmořské výšce pětkrát až šestinásobku průměrného komerčního letounu, tedy asi 200 000 stop, a přitom dosahoval maximální rychlosti 107 mph. Pro masové použití to může být zdaleka nerealizovatelné, ale jeho možnosti zůstávají jako vždy. Technologie Hyperloop je od začátku roku 2010 v popředí mysli imaginativních technických profesionálů. Oba jako rychlejší a efektivnější možnost cestování mezi velkými metropolitními oblastmi, jako je New York City do DC, ale také díky svým schopnostem zelené energie. Ti, kteří se zabývají uhlíkovou stopou dopravních technologií, jako jsou auta hltající plyn a letadla poháněná petrolejem, zjistili, že inovace hyperloopu jsou potenciálním řešením ekologického úpadku.

Osobní a nákladní automobily tvoří téměř jednu pětinu amerických emisí oxidu uhličitého, zatímco letadla tvoří 2% skleníkových plynů na celém světě. Hyperloop byl připraven být náhražkou zelené energie pro osobní vozidla a jízdu letadlem, ale zůstává nepolapitelný i přes zjevný nedostatek technologických zátarasů. Kromě technologických možností neexistuje žádné financování, které by pokrylo náklady na nutnou nákladnou reformu vysokorychlostních technologií a infrastruktury. Prozatím existuje spíše jako trik – pocta jeho kořenům jako smyšlený příslib blízké budoucnosti. „Technologie tam je. Data máme. Problém je v tom, že ekonomicky je právě teď, i při zájmu, velmi obtížné generovat požadovanou práci, aby se to stalo rychleji, ale ekonomicky je malý zájem,“ řekl Claudel . „Navíc nemáme [a] velmi dobrý důvod pro systém. I z hlediska dopravního systému, jen aby bylo několik set mil hyperloopu, to nedává smysl a je těžké zdůvodnit financování. “

Budoucnost Hyperloopu

Jako součást týmu University of Texas, který pracuje na Texas Guadaloop – hyperloop spojující Austin, Houston, Dallas a San Antonio – si Claudel myslí, že vědci jsou daleko od skutečně životaschopného hyperloopu pro hromadnou dopravu. Zatímco bezpečnostní test Virgin Hyperloop byl zaměřen na ukázku přepravy osob, hyperloop se pravděpodobněji zaměří na pohyb nákladu. Přinejmenším v blízké budoucnosti. Stávající iterace hyperloopu jsou neuvěřitelně nebezpečné a nedokončené; tisíce mil trubek a drtivý atmosférický tlak zůstávají překážkami pro rozvoj ve velkém měřítku.

Hyperloop potřebuje udržovat téměř dokonalé vakuum a vnější tlak může narušit nezbytnou rovnováhu uvnitř. Jedna chyba může způsobit spontánní dekompresi s nezměrnou silou nejlépe popsanou jako „ekvivalent slona cestujícího téměř 2000 km za hodinu na každý metr čtvereční“, podle Zajímavé inženýrství. Mezi intenzivním tlakem a odhodláním inspirovaných techniků dosáhnout nebo dokonce překročit rychlost zvuku, šance na chybu a smrtící důsledky zůstávají příliš velké. Je zapotřebí více zkoušek, aby byla zajištěna bezpečnost jak časově citlivých nákladních zásilek, tak nakonec i lidí. Výkon, dovednosti a financování jsou tři hlavní překážky budoucích vývojových plánů. Ve skutečnosti zůstává hodně diskutovaný hyperloop nejistou vizí, která není zcela připravena na primetime. Zdá se, že ani hvězdná síla Elona Muska tento oheň nezapálí. Vývoj bude nerušeně pokračovat, protože inženýři jako Dr. Claudel tlačí na financování, ale nečekejte, že se v brzké době svezete na vysokorychlostní hyperloopové trubce.