Skip to content

Trojan Grifthorse Android infikoval více než 10 milionů zařízení

14 de Září de 2022
GettyImages 958867880 1070522d0dc948d4852534ac3895e196

Více než 10 milionů uživatelů Androidu infikovalo svá chytrá zařízení novým malwarem zvaným Grifthorse, který je bombarduje různými oznámeními o cenách. Podle bezpečnostní zprávy od Zimperium zLabs lze trojský malware nalézt ve více než 200 škodlivých aplikacích schválených k zobrazení v Obchodě Google Play. Byl také nalezen v obchodech s aplikacemi třetích stran. V tuto chvíli Zimperium říká, že trojanovi se podařilo ukrást desítky milionů dolarů od svých obětí.

Grifthorse funguje tak, že uživatele bombarduje spoustou oznámení o cenách a speciálních slevách. Poté jsou odesláni na webovou stránku, kde jsou požádáni, aby se zaregistrovali pomocí svého telefonního čísla pro potvrzení vstupu. Místo toho, aby bylo zadáváno jakékoli slevy nebo dárky, je telefonní číslo uživatele často zadáváno do různých předplatitelských služeb SMS, z nichž některé mohou stát až 35 USD měsíčně. Zimperium na svém webu sestavil seznam aplikací infikovaných Grifthorse. Společnost také říká, že uživatelé Androidu ve více než 70 zemích byli zasaženi trojským koněm, včetně Spojených států, Ruska, Číny, Indie, Brazílie a dalších.

Zprávy a webové stránky Grifhorse na podvodné telefonní číslo

Grifthorse byl nejaktivnější od listopadu 2020 do dubna 2021, než byl objeven, a Google již odstranil škodlivé aplikace z Obchodu Play. Infikované aplikace jsou však stále dostupné v některých nezabezpečených obchodech třetích stran. Abyste se vyhnuli stahování infikovaných aplikací, Zimperium doporučuje nestahovat aplikace do zařízení Android, pokud si nejste jisti zabezpečením a původem aplikace.