Skip to content

Co znamená malá a velká písmena?

17 de Červenec de 2021
what does case sensitive mean 2625824 1b74f9a942af40beb09a9f2a875a7192

Cokoliv rozlišuje velká a malá písmena rozlišuje mezi malými a malými písmeny. Jinými slovy to znamená, že dvě slova, která vypadají nebo zní stejně, ale používají různá velká a malá písmena, jsou ne považováno za rovnocenné. Například pokud pole hesla je rozlišují se malá a velká písmena, pak musíte zadat všechna velká a malá písmena stejně, jako když jste vytvářeli heslo. Jakýkoli nástroj, který podporuje zadávání textu, může podporovat zadávání velkých a malých písmen.

Kde se používá velká a malá písmena?

Příklady dat souvisejících s počítačem, která často, ale ne vždy, rozlišují velká a malá písmena, zahrnují příkazy, uživatelská jména, názvy souborů, značky programovacího jazyka, proměnné a hesla. Například proto, že hesla Windows rozlišují velká a malá písmena, heslo HappyApple $ je platné, pouze pokud je zadáno přesně. Nemůžete použít HAPPYAPPLE $ nebo dokonce happyApple $, kde jen a singl dopis je ve špatném případě. Protože každé písmeno může být velké nebo malé, každá verze hesla, která používá obě velká a malá písmena, je opravdu úplně jiné heslo. V e-mailových heslech se často rozlišují velká a malá písmena (i když e-mailové adresy zřídka). Pokud se tedy přihlašujete k něčemu, jako je váš účet Google nebo Microsoft, musíte zadat heslo přesně stejným způsobem, jako jste to udělali při jeho vytvoření. Nejedná se samozřejmě o jediné oblasti, kde lze text rozlišit velkými a malými písmeny. Některé programy, které nabízejí vyhledávací nástroj, jako je textový editor Notepad ++ a webový prohlížeč Firefox, mají možnost spouštět vyhledávání s rozlišováním velkých a malých písmen, takže budou nalezena pouze slova správných velkých písmen zadaná do vyhledávacího pole. Vše je bezplatný vyhledávací nástroj pro váš počítač, který podporuje také vyhledávání malých a velkých písmen.

Možnost Porovnat případ při hledání ve Firefoxu

Když vytváříte uživatelský účet poprvé nebo se k němu přihlašujete, můžete někde kolem pole pro heslo najít poznámku, která výslovně říká, že se v hesle rozlišují velká a malá písmena, v takovém případě to dělá záleží na tom, jak zadáváte velká písmena, abyste se přihlásili. Dalším místem, kde je třeba dávat pozor na zadávání velkých a malých písmen, je provádění booleovských vyhledávání Google. Musíte použít všechna velká písmena, abyste vyhledávač donutili porozumět slovům jako vyhledávacímu operátoru, nejen jako běžnému slovu. Pokud ano, příkaz, program, web atd ne rozlišovat mezi malými a malými písmeny, lze jej označit jako malá a velká písmena nebo nezávislé na velikosti písmen, ale pravděpodobně se o tom ani nezmíní, pokud ano. V adresách URL webových stránek se obvykle nerozlišují velká a malá písmena. To znamená, že většinu času můžete zadat adresu URL do prohlížeče Chrome, Firefox a dalších webových prohlížečů pomocí kombinace velkých a malých písmen a stránka se načte normálně. To znamená, že existují případy, v závislosti na tom, jak web nastavil své webové stránky, kde narazíte na chyby URL, pokud se použije nesprávný případ.

Zabezpečení hesel citlivých na malá a velká písmena

Heslo, které je třeba zadat spolu se správnými velkými a malými písmeny, je mnohem bezpečnější než heslo, které neplatí, takže ano většina uživatelské účty rozlišují velká a malá písmena. Na příkladu shora můžete vidět, že i tato dvě nesprávná hesla sama o sobě poskytují celkem tři hesla, která by někdo musel hádat, aby získal přístup k účtu Windows. Navíc, protože toto heslo má speciální znak a několik písmen, z nichž všechna mohou být velká nebo malá, nalezení správné kombinace by nebylo rychlé a snadné. Představte si však něco jednoduššího, jako je heslo DOMOV. Někdo by musel vyzkoušet všechny kombinace tohoto hesla, aby se dostal ke slovu se všemi velkými písmeny. Museli by to zkusit DOMŮ, DOMŮ, DOMŮ, DOMŮ, DOMŮ, DOMŮ, DOMŮ, DOMŮ, atd. – dostanete nápad. Pokud toto heslo bylo případ necitlivý, ačkoli, každý z těchto pokusů by fungoval, plus, jednoduchý slovníkový útok by dosáhl tohoto hesla poměrně snadno, jakmile slovo Domov byl souzen. S každým dalším písmenem přidaným k heslu citlivému na velká a malá písmena je pravděpodobnost, že jej lze uhodnout v rozumném čase, drasticky snížena a bezpečnost je ještě zesílena, když speciální znaky – jako $,%, @, ^-jsou zahrnuty.

Tipy a další informace

Protože většina hesel rozlišuje velká a malá písmena, je velká písmena, kterou jste použili, jednou z prvních věcí, na které byste se měli podívat, pokud je při pokusu o přihlášení na web vaše heslo považováno za nesprávné. Jelikož se však většina hesel skrývá za hvězdičkami, takže není možné zjistit, zda jste nesprávně použili velká a malá písmena, jednoduše zkontrolujte Caps Lock není na vaší klávesnici povolen. Příkazový řádek Windows je případ necitlivý, což znamená, že můžete zadávat příkazy jako dir jako DIR, DiR, dIr atd. – ve skutečnosti k tomu není žádný důvod, ale pokud jste jej náhodou zadali nesprávně, nemusíte si dělat starosti s jeho opravou příkaz k práci. Totéž platí pro odkazy na cesty ke složkám z příkazového řádku v systému Windows. Například, stahování CD je stejné jako cd stahování a cd STAŽENÍ.

cd stahování a dir příkazy v příkazovém řádku Windows 10

Linuxové příkazy však jsou citlivý na velká písmena.

Příkaz dir nebyl v Ubuntu nalezen

Musíte je zadat přesně tak, jak vypadají, jinak se zobrazí chyba. Zadávání stahování CD když je složka ve skutečnosti napsána jako „Stahování“, bude mít za následek chybu jako „Žádný takový soubor nebo adresář.“ Příkazy zadané v nesprávném případě vrátí chybu „příkaz nebyl nalezen“.