Skip to content

Co je testovací karta POST?

22 de Červenec de 2021
optimal shop post test card 5aba99e9642dca00368ad782

Testovací karta POST zobrazuje chybové kódy generované během autotestu při zapnutí. Používá se k identifikaci problémů, které lze detekovat při spouštění počítače. Kódy POST odpovídají přímo testu, který selhal, a mohou pomoci určit, který hardware způsobuje problémy, bez ohledu na to, zda jde o paměť, pevné disky, klávesnici atd. Pokud systém nenarazí na chybu až později během procesu zavádění po aktivaci grafické karty lze chybu zobrazit na obrazovce. Tento typ chyby není stejný jako kód POST, ale místo toho se nazývá chybová zpráva POST, což je zpráva čitelná člověkem. Testovací karty POST jsou také známé jako karty kontrolních bodů a port 80h karty.

Jak fungují testovací karty POST

Většina testovacích karet POST se připojuje přímo do rozšiřujících slotů na základní desce, zatímco několik dalších se připojuje externě přes paralelní nebo sériový port. Interní testovací karta POST samozřejmě vyžaduje, abyste počítač otevřeli, abyste jej mohli používat. Během samočinného testu zapnutí se na portu 0x80 přenáší dvoumístný kód. Některé testovací karty POST obsahují propojky, které vám umožňují upravit, ze kterého portu chcete číst kód, protože někteří výrobci používají jiný port. Tento kód je vytvořen během každého diagnostického kroku během bootování. Poté, co je každý hardware označen jako funkční, je zkontrolována další součást. Pokud je zjištěna chyba, proces zavádění se obvykle zastaví a testovací karta POST zobrazí chybový kód. Abyste mohli převést kódy POST do chybových zpráv, kterým rozumíte, musíte znát výrobce systému BIOS vašeho počítače. Některé weby, včetně BIOS Central, udržují seznam prodejců BIOSu a jejich odpovídající chybové kódy POST. Pokud například testovací karta POST zobrazuje číslo chyby 28 a společnost Dell je výrobcem systému BIOS, znamená to, že došlo k poškození baterie RAM CMOS. V takovém případě by výměna baterie problém s největší pravděpodobností vyřešila.

Více o testovacích kartách POST

Vzhledem k tomu, že systém BIOS může před aktivací grafické karty doručit chybovou zprávu, je možné, že dojde k hardwarovému problému, než bude možné zprávu zobrazit na monitoru. To je, když se hodí testovací karta POST – pokud chybu nelze na obrazovku doručit, může testovací karta POST stále pomoci identifikovat problém. Dalším důvodem k použití je, pokud počítač není schopen vydat zvuk, který by chybu udal, což jsou kódy pípnutí. Jsou to zvukové kódy, které odpovídají konkrétní chybové zprávě. I když jsou užitečné, když na obrazovce nelze zobrazit chybovou zprávu, nejsou vůbec užitečné v počítačích, které nemají interní reproduktor, a v takovém případě lze příslušný kód POST číst z testu POST Kartu. Jen málo lidí již vlastní jeden z těchto testerů, ale nejsou příliš drahé. Amazon prodává mnoho typů testovacích karet POST, z nichž mnohé stojí méně než 20 USD.