Skip to content

Jak odsazovat v aplikaci Word a používat karty a pravítka

22 de Červenec de 2021
GettyImages 907700002 5bf07c7746e0fb0051009c0f

An Odrážka nastavuje vzdálenost mezi levým a pravým okrajem. Používá se také v odrážkách a číslování, aby se zajistilo správné zarovnání textu. Karty vstupují do hry stisknutím tlačítka Tab na klávesnici. Ve výchozím nastavení pohybuje kurzorem o půl palce, podobně jako zkratka pro několik mezer. Odsazení i karty jsou ovlivněny značkami odstavců, ke kterým dochází při stisknutí Enter. Při každém stisknutí tlačítka se spustí nový odstavec Enter klíč.

Odsazení: Co jsou zač a jak je používat

Odsazení jsou zobrazeny na Pravítko. Pokud se pravítko nezobrazí v horní části dokumentu, klikněte na ikonu Pravítko zaškrtávací políčko na Pohled záložka. Značka odsazení se skládá ze dvou trojúhelníků a obdélníku. Word nabízí čtyři typy odsazení:

  • The Vlevo, odjet odsazení řídí mezeru mezi odstavcem a levým okrajem. Chcete-li jej změnit, klikněte na spodní část značky odsazení – obdélník – a přetáhněte ji na nové místo.
  • The Že jo odsazení řídí mezeru mezi odstavcem a pravým okrajem a má vlastní značku. Je to označeno jediným trojúhelníkem na pravítku na aktuálním pravém okraji. Kliknutím a přetažením změníte okraj.
  • The První řada odsazení se používá k odsazení prvního řádku odstavce nebo každého odstavce. Klikněte na horní trojúhelník značky odsazení a přesuňte jej tam, kam chcete umístit odsazení prvního řádku.
  • The Závěsný odsazení určuje, jak se text odstavce zařadí pod první řádek. To se obvykle upravuje, když pracujete s odrážkami nebo číslováním a text se neshoduje správně. Kliknutím a přetažením na druhý trojúhelník (ten uprostřed) použijete závěsné odsazení.

Odsazení můžete použít také prostřednictvím Odstavec oblast Domov záložka.

Co jsou karty Microsoft Word?

Microsoft Word s příklady karet.

Stejně jako odsazení jsou záložky umístěny na pravítku a řídí umístění textu:

  • The Vlevo, odjet karta se používá jako odsazení prvního řádku; přesune první řádek odstavce do umístění karty.
  • The Střední karta vycentruje celý odstavec na umístění karty na pravítku.
  • The Že jo karta zarovná text k umístění pravé karty.
  • Pokud váš dokument obsahuje čísla s desetinnými místy, Desetinný Záložka zajišťuje, aby se čísla seřadila na desetinnou čárku.
  • Můžete použít Bar jazýček pro umístění svislého pruhu na pozici zarážky jazýčku. Lišta klesá pro každý řádek textu, který tato karta řídí, bez ohledu na to, zda skutečně stisknete Tab klíč k postupu do ní.

Nejrychlejším způsobem, jak nastavit zarážky tabulátoru, je kliknout na pravítko na požadované kartě. Pokaždé, když během psaní stisknete klávesu Tab, text se zarovná tam, kam jste vložili karty. Přetáhněte karty z pravítka a odeberte je. Přesnější umístění záložek zobrazíte kliknutím Formát a vybrat Záložky otevřete okno Tab. Zde můžete přesně umístit záložky a vybrat požadovaný typ záložky v dokumentu.