Skip to content

Co je kořenová složka nebo kořenový adresář?

13 de Srpen de 2021
What is a root folder or root directory 2625989 aafb8d25a54146879a236236ab8ea6c0

Kořenová složka, také nazývaná kořenový adresář nebo někdy jen tak kořen, z libovolného oddílu nebo složky je „nejvyšší“ adresář v hierarchii. Můžete to také obecně považovat za začátek nebo začátek konkrétní struktury složek. Kořenový adresář obsahuje všechny ostatní složky na jednotce nebo ve složce a může samozřejmě také obsahovat soubory. Můžete si to představit stromem vzhůru nohama, kde jsou kořeny (kořenová složka) nahoře a větve (podsložky) níže; kořen je to, co drží pohromadě všechny jeho nižší položky. Například kořenový adresář hlavního oddílu ve vašem počítači je pravděpodobně C:. Kořenová složka vaší jednotky DVD nebo CD může být D: . Kořen registru Windows je místo, kde jsou uloženy úly jako HKEY_CLASSES_ROOT.

ROOT je také zkratka pro ROOT’s Object Oriented Technologies, ale nemá nic společného s kořenovými složkami.

Příklady kořenových složek

Termín vykořenit může také souviset s jakýmkoli místem, o kterém mluvíte. Například program, který se nainstaluje do C: Programs Example, používá jako kořenovou složku konkrétní složku, pod kterou může být řada podsložek. Totéž platí pro jakoukoli jinou složku. Potřebujete přejít do kořenového adresáře uživatelské složky pro Uživatel 1 ve Windows? To je C: Users Name1 složku. To se samozřejmě mění v závislosti na tom, o jakém uživateli mluvíte – kořenová složka Uživatel 2 bylo by C: Users User2 .

Přístup k kořenové složce

Rychlý způsob, jak se dostat do kořenové složky pevného disku, když jste v příkazovém řádku systému Windows, je provést adresář změn –CD—Příkaz takto: cd

class = „ql-syntax“> Po spuštění budete okamžitě přesunuti z aktuálního pracovního adresáře až do kořenové složky. Například pokud jste v C: Windows System32 složku a poté zadejte příkaz cd se zpětným lomítkem (jak je uvedeno výše), budete okamžitě přesunuti z místa, kde jste C:. Podobně spuštění příkazu cd takto: cd ..

class = „ql-syntax“> … přesune adresář o jednu pozici výše, což je užitečné, pokud se potřebujete dostat do kořenového adresáře složky, ale ne do kořenového adresáře celé jednotky. Například provádění cd .. zatímco v C: Users User1 Downloads složka změní aktuální adresář na C: Users User1 . Když to uděláš znovu, přejdeš k tomu C: Users , a tak dále. Níže je uveden příklad, kde začínáme ve složce s názvem Německo na C: řídit. Jak vidíte, provedení stejného příkazu v příkazovém řádku přesune pracovní adresář do složky těsně před/nad něj, až do kořenového adresáře pevného disku. C: AMYS-PHONE Obrázky Německo> cd ..
C: AMYS-PHONE Obrázky> cd ..
C: AMYS-PHONE> cd ..
C: >

class = „ql-syntax“> Můžete se pokusit vstoupit do kořenové složky, abyste zjistili, že ji při procházení Průzkumníkem nevidíte. Důvodem je, že některé složky jsou ve Windows ve výchozím nastavení skryté. Podívejte se na náš článek Jak zobrazím skryté soubory a složky ve Windows? pokud potřebujete pomoc s jejich odhalením.

Více o kořenových složkách a adresářích

Termín webová kořenová složka někdy může být použit k popisu adresáře, který obsahuje všechny soubory, které tvoří web. Zde platí stejný koncept jako ve vašem místním počítači – soubory a složky v této kořenové složce obsahují soubory hlavní webové stránky, například soubory HTML, které by se měly zobrazit, když někdo přistupuje k hlavní adrese URL webové stránky. Termín vykořenit použitý zde by neměl být zaměňován s /vykořenit složka nalezená v některých operačních systémech Unix, kde je místo domovského adresáře konkrétního uživatelského účtu (kterému se někdy říká vykořenit účet). V jistém smyslu, protože je to hlavní složka pro konkrétního uživatele, můžete ji označit jako kořenovou složku. V některých operačních systémech mohou být soubory uloženy v kořenovém adresáři, například C:/ disk ve Windows, ale některé OS to nepodporují. Termín kořenový adresář se používá v operačním systému VMS k definování, kde jsou uloženy všechny soubory uživatele.