Skip to content

Vytvořte v aplikaci Photoshop Elements efekt starožitné sépie

13 de Srpen de 2021
GettyImages 511389623 58f014073df78cd3fc1f9a9e

Sepia je červenohnědá barva, která se vrací k fotografiím z přelomu století, které byly ošetřeny sépiovým inkoustem. Programy, jako je Photoshop Elements, vám umožní rychle a snadno vytvořit přesvědčivý efekt sépie. Zajímavost: Sépiový inkoust se získává ze sépie.

Existuje mnoho způsobů, jak dosáhnout sépiového efektu. Tento tutoriál vám ukáže nejjednodušší metodu a v případě potřeby i další stárnutí fotografie. V několika verzích aplikace Photoshop Elements existuje řízený sépiový efekt, ale tento proces je jednoduchý a zvládnete jej sami. Tento tutoriál používá Photoshop Elements 10, ale metoda by měla fungovat podobně v téměř každé verzi nebo grafickém programu.

  1. Otevřete fotografii, kterou chcete použít.

  2. Otevři Upravte odstín/sytost nabídka pomocí klávesových zkratek (macOS: Command-U; Okna: Control-U) nebo procházením možností nabídky (Zlepšit > Upravit barvu > Upravte odstín/sytost.

    Photoshop Elements Upravit odstín

  3. Klikněte na pole vedle Colorize a přesuňte Odstín jezdec přibližně na 31. Barvy původní sépie se lišily podle faktorů, jako například kolik inkoustu bylo použito a jak zvětrávání fotografie v průběhu let utrpělo. Takže neváhejte a experimentujte. Pokud zůstanete v červenohnědých rozsazích, měla by metoda přinést požadovaný výsledek.

    Možnost Colorize a posuvník Hue

  4. Použijte Nasycení posuvník pro snížení intenzity barvy. Kolem 31 je opět dobré začít, ale to se může lišit podle vašich preferencí a expozice původní fotografie.

    Jezdec sytosti

  5. Upravte Světlost posuvník, pokud chcete.

    Posuvník Lightness

Přidání šumu ke stárnutí fotografie

Chcete -li fotografii zestárnout a posílit pocit starožitnosti:

  1. Otevřeno Filtr > Hluk > Přidat šum.

    Photoshop Elements Přidat šum

  2. Vybrat Monochromatické ve spodní části dialogu. To přidává jen tolik hluku ve stupních šedi, aby odpovídalo sépiovému efektu. Jednotný a Gaussian ovlivnit strukturu hluku; založte svou volbu na vašich preferencích. Použijte Množství posuvník pro ovládání množství hluku. U většiny fotografií se držte kolem 5 procent.

    Photoshop Elements Přidat šum

Přidání viněty

Viněta nebyla vždy uměleckou volbou. Stalo se to kvůli časným omezením kamer. Všechny čočky fotoaparátu jsou kulaté, takže promítají kulatý obraz na váš film/senzor. Film/snímač je ve skutečnosti menší než plně promítaný obraz. Pokud se promítaný obraz blíží velikosti filmu/senzoru, dochází ke ztrátě světla na okraji kruhového obrazu, což vytváří to, čemu se dnes říká vinětový efekt. Níže uvedená metoda vytváří autentičtější vzhled viněty než tvrdé tvary, které se dnes často přidávají k obrázkům.

  1. Otevřeno Filtr > Správné zkreslení fotoaparátu.

    Photoshop Elements Správné zkreslení fotoaparátu

  2. Použijte Množství a Střední bod posuvníky pro ztmavení okrajů fotografie. Pamatujte: Toto nebude vypadat jako tvrdý ovál; spíše se jedná o přirozenější styl viněty, který fotografii dodá starožitný nádech.

    Nastavení viněty