Skip to content

Windows Defender: Měli byste jej použít?

15 de Srpen de 2021
adult blur close up 1181729 9db629f777f94b048993f7199dd0ab98

Po letech, kdy byl bezpečnostní software v rukou prodejců třetích stran, představil Microsoft v roce 2009 bezplatnou sadu zabezpečení pro Windows. Nyní je plně integrovanou součástí Windows 10.

Co je Windows Defender?

Windows Defender nabízí ochranu v reálném čase před různými hrozbami, jako je adware, spyware a viry. Funguje rychle a využívá několik systémových prostředků, což vám umožňuje pokračovat v dalších úlohách, zatímco probíhá skenování. Tato aplikace může pomoci chránit váš počítač před mnoha nepoctivými programy online a těmi, které byly nechtěně staženy e -mailem.

Navigace v programu Defender

Rozhraní je základní, vlevo je několik panelů (v závislosti na verzi systému Windows). Chcete -li zkontrolovat, zda je Defender na vašem počítači se systémem Windows 10 aktivní, přejděte na Nastavení > Aktualizace a zabezpečení > Zabezpečení systému Windows. (V systému Windows 8 nebo 7 se podívejte Kontrolní panel > Systém a zabezpečení.) Tato oblast obsahuje ovládací prvky pro spouštění skenování malwaru a přehledů o stavu vašeho počítače.

Aktualizace definic hrozeb

The Aktualizace ochrany před viry a hrozbami sekci, kde aktualizujete definice antiviru a malwaru softwaru. Defender se aktualizuje automaticky, ale před spuštěním ručního skenování je vždy dobré aktualizovat program sami.

Windows Defender se zvýrazněným vyhledáním aktualizací.

Spuštění skenování

Defender spouští čtyři základní typy skenů:

  • Rychlá kontrola: Podívá se na nejpravděpodobnější místa, která malware skrývá.
  • Úplné skenování: Vypadá všude.
  • Vlastní skenování: Vyhledá konkrétní pevný disk nebo složku, které vás znepokojuje.
  • Offline skenování aplikace Microsoft Defender; Restartujte počítač a proveďte speciální skenování pro obtížnější odebrání softwaru.

Možnosti skenování v programu Windows Defender.

The Úplný a Zvyk skenování trvá déle než první. Přesto je dobré provést úplnou kontrolu každý měsíc. Toto je základní, nesmyslný bezpečnostní produkt, takže přidané funkce, jako je plánování skenování, nejsou k dispozici. Nejjednodušší možností je poznamenat si do kalendáře, aby se spustilo úplné skenování, například druhou sobotu v měsíci (nebo jakýkoli den pro vás měl největší smysl).

Vylepšení s Windows 10 Anniversary Edition

Většinu času si všimnete programu Defender, pouze pokud jednal proti potenciální hrozbě. Výroční aktualizace pro Windows 10 však přidala vylepšená oznámení, která poskytují pravidelné aktualizace stavu. Tyto aktualizace se objevují v centru akcí, nevyžadují žádnou další akci a lze je podle potřeby zakázat. Aktualizace také umožňuje spouštět Defender současně s antivirovým řešením jiného výrobce v omezeném režimu pravidelného skenování Defenderu, který pro zvýšení zabezpečení funguje jako zpětný doraz s malým dopadem.

Sečteno a podtrženo

Defender je bezplatné, základní řešení zabezpečení v reálném čase, které je dostačující pro průměrného uživatele, který se drží hlavních stránek. Přesto to není považováno za nejlepší možnost zabezpečení počítače. Ve srovnání s bezpečnostními sadami třetích stran v nezávislých testech Defender obvykle pracuje směrem ke středu nebo spodní části balíčku. Na druhou stranu, díky zjednodušenému přístupu Defenderu je to pěkná alternativa k těmto bezpečnostním sadám, které přicházejí s rostoucím počtem matoucích funkcí a mají tendenci vás pravidelně obtěžovat spuštěním skenování, čtením týdenní zprávy o zabezpečení, zvažováním upgradu nebo přechodem prostřednictvím bezpečnostní kontroly. Pro srovnání, Windows Defender stačí aktivovat, aby poskytoval adekvátní ochranu vašeho PC.