Skip to content

Nefungují sluchátka v systému Windows 10? Zde je návod, jak to opravit

18 de Srpen de 2021
headphones not working on windows 10 1 5c67400a46e0fb0001f0e34d

Ve Windows 10 byly problémy se zvukem, konkrétně se sluchátky. Pokud ze sluchátek nevychází žádný zvuk nebo je ve Windows 10 nerozpozná, podívejte se na níže uvedené tipy pro odstraňování problémů.

Příčiny problémů se sluchátky ve Windows 10

Fyzické připojení sluchátek běžně způsobuje většinu problémů se zvukem v systému Windows 10 a sluchátkách. Konektory pro sluchátka se zapráší, kolíky se ohnou a dráty se roztřepou. Vnitřní mechanika některých sluchátkových zařízení, jako jsou tlačítka pro ztlumení zvuku, se může uvolnit a způsobit problémy. Problémy se softwarem a ovladači jsou další běžnou příčinou, stejně jako u jakýchkoli periferních zařízení počítače. Zastaralé nebo chybné ovladače, nekompatibilita a chybějící software mohou mít za následek podobně frustrující zážitek.

Jak opravit problémy se sluchátky ve Windows 10

Velká část řešení jakýchkoli problémů se sluchátky v systému Windows 10 je nejprve zjistit příčinu. Jakmile zjistíte, zda se jedná o hardwarový nebo softwarový problém, nemělo by dlouho trvat, než budete mít znovu funkční sluchátka.

  1. Zkontrolujte zvukový konektor. Na zadní straně notebooku nebo stolního počítače vyhledejte zvukový výstupní port, často označovaný ikonou sluchátek nebo reproduktoru, a ujistěte se, že jsou sluchátka zapojena. Možná budete chtít také odpojit a znovu připojit sluchátka, protože je možné zástrčka nebyla zasunuta úplně. Budete cítit, že to cvakne když je zástrčka zcela zasunuta. Většina moderních počítačů označuje zvukový výstup zeleně.

  2. Zkontrolujte externí reproduktory. Některé externí reproduktory mají vestavěný konektor pro sluchátka. Hlavní rozdíl je v samostatném zdroji energie. Mnoho reproduktorů vyžaduje jeden. Ujistěte se, že je zapojený a reproduktory jsou zapnuté, protože reproduktory nemusí poskytovat dostatek energie pro sluchátka.

  3. Zkontrolujte sluchátka. Některá sluchátka mají integrované ovládání zvuku, které funguje nezávisle na ovládání zvuku systému Windows 10. Ujistěte se, že je hlasitost dostatečně hlasitá, abyste ji slyšeli.

  4. Zkontrolujte ovladače hlasitosti. V pravém dolním rohu obrazovky klikněte pravým tlačítkem na mluvčí ikonu, poté vyberte Otevřete Volume Mixer. Upravte posuvník sluchátek, abyste zvuk lépe slyšeli.

  5. Zapněte sluchátka. V ovládacích prvcích hlasitosti systému Windows červený kruh s lomítkem označuje, že je něco ztlumeno. Vybrat mluvčí pod hlasitost mixu zrušíte ztlumení sluchátek.

  6. Nastavte výstupní zařízení. Sluchátka nemusí být vaším výstupním zařízením. Klepněte pravým tlačítkem na mluvčí ikonu v pravém dolním rohu plochy. Poté vyberte Otevřete Nastavení zvuku. Vybrat Vyberte si výstupní zařízení rozevírací nabídku a vyberte sluchátka, pokud nejsou vybrána. Pokud vám hraje zvuk na zkoušku, uvidíte, jak se úrovně hlasitosti pohybují.

  7. Nastavte individuální hlasitost aplikace. V nastavení zvuku systému Windows přejděte dolů a vyberte objem aplikace a preference zařízení. Zde můžete znovu potvrdit, na co je váš výstup nastaven a hlasitost. Můžete také ovládat jednotlivé hlasitosti zvuku pro různé spuštěné aplikace.

  8. Zkontrolujte zařízení pro přehrávání zvuku. Klepněte pravým tlačítkem na reproduktor/zvuk ikonu v pravém dolním rohu plochy a vyberte Zvuky > Přehrávání abyste zjistili, zda jsou uvedena vaše sluchátka. Pokud vedle něj není zelené zatržítko, Windows 10 jej nemusí detekovat a možná budete muset nainstalovat nové ovladače.

  9. Zkontrolujte využití zařízení Sounds. V nabídce Zvuky klepněte pravým tlačítkem na sluchátka a vyberte Vlastnostia nastavte Využití zařízení na Použít toto zařízení (povolit).

  10. Upravte úrovně vyvážení zvuku. V nabídce Zvuky vyberte možnost Úrovně na kartě ověřte nastavení hlasitosti vašich sluchátek. Vybrat Zůstatek pro úpravu úrovní vyvážení.

  11. Vypněte vylepšení zvuku. Pokud jsou některá vylepšení povolena, některé zvukové karty nebudou fungovat. V části Zvuky přejděte na Vylepšení kartu a vyberte Zakažte všechna vylepšení. Poté vyberte Náhled vyzkoušet si sluchátka.

  12. Zkuste Windows 10 Troubleshooter. Poradce při potížích spustíte takto:

    1. Na ploše klepněte pravým tlačítkem na mluvčí/zvukový mixér ikonu, poté vyberte Odstraňte problémy se zvukem.
    2. Pokud si musíte vybrat, se kterým zařízením chcete řešit problémy, vyberte si sluchátka a vyberte další.
    3. Pokud budete dotázáni, vyberte Ne, neotvírejte Vylepšení zvuku.
  13. Aktualizujte ovladače zvuku. Toho můžete obvykle dosáhnout pomocí Správce zařízení Windows. Někdy mohou být zastaralé ovladače nekompatibilní s aktualizací systému Windows nebo vám chybí nová funkce nutná pro správné přehrávání zvuku.

  14. Stáhněte si ovladače od výrobce. Pokud metoda Správce zařízení nefungovala, obraťte se na výrobce sluchátek, zvukové karty nebo obojího. V ideálním případě aktualizujte vše, co můžete, včetně systému Windows, abyste zajistili kompatibilitu a funkčnost nejnovějších funkcí a oprav chyb. Chcete -li nainstalovat ovladače od vývojáře zvukové karty, přejděte na jejich web a stáhněte si nejnovější ovladač pro Windows 10. Nezapomeňte si pamatovat, kam jste soubory stáhli, protože to bude důležité pro pozdější instalaci ovladačů. Pokud zvolíte Dovolte mi vybrat si ze seznamu dostupných ovladačů v mém počítači, Windows přeinstaluje aktuální ovladač, což jen zřídka řeší problémy se zvukem.