Skip to content

Je název vaší sítě Wi-Fi bezpečnostním rizikem?

10 de Září de 2021
masked hacker 862079962 5bfb75c946e0fb00263fcbe8

Když váš bezdrátový směrovač vysílá název své bezdrátové sítě, formálně známý jako identifikátor sady služeb (SSID), je to jako vyvěsit virtuální nárazník do vzduchu kolem vašeho domu nebo kdekoli, kde se vaše síť nachází. Někteří lidé používají výchozí název bezdrátové sítě nastavený ve výrobě, zatímco jiní jsou kreativní a používají zapamatovatelnější název. Existuje něco jako dobrý název bezdrátové sítě, které by bylo považováno za bezpečnější než jiná jména? Odpověď je rozhodně ano. Podívejme se na to, co dělá dobrý (zabezpečený) název bezdrátové sítě oproti špatnému názvu bezdrátové sítě.

Co dělá špatný název bezdrátové sítě?

Špatný název bezdrátové sítě je jakýkoli název, který byl buď nastaven z výroby jako výchozí název, nebo je v seznamu Top 1000 Nejběžnějších SSID. Proč jsou běžná jména špatná? Hlavním důvodem je, že pokud je název vaší sítě v seznamu 1000 nejběžnějších SSID, je pravděpodobné, že hackeři mají předem vytvořené duhové tabulky prolomení hesel potřebné k prolomení předem sdíleného klíče (hesla) vaší bezdrátové sítě. SSID je jednou částí rovnice potřebné k vytvoření tabulky prolomení hesel, kterou mohou zloději použít k hacknutí vaší bezdrátové sítě. Pokud je váš SSID na seznamu běžných, ušetřili jste hackerovi čas a prostředky, které by museli rozšířit na vytvoření vlastní tabulky Rainbow, pokud by byl název vaší sítě jedinečný. Také byste se měli vyvarovat vytváření názvu bezdrátové sítě, který by obsahoval vaše příjmení, vaši adresu nebo cokoli osobního, co by mohlo hackerům pomoci prolomit heslo k vaší bezdrátové síti.

Hacker, který trolluje po sítích Wi-Fi ve vašem okolí a který vidí jako název bezdrátové sítě „TheWilsonsHouse“, může jako heslo zkusit jméno Wilsonova psa. Pokud pan Wilson udělal chybu, že jako heslo použil jméno svého psa, mohl hacker heslo uhodnout správně.

Co dělá dobrý název bezdrátové sítě?

Představte si název své bezdrátové sítě, jako by to bylo heslo. Čím je jedinečnější, tím lépe. A ujistěte se, že vámi zvolený název bezdrátové sítě není v seznamu nejběžnějších.

Kreativní (a někdy veselé) názvy bezdrátových sítí

Někdy se lidé nechají trochu unést názvy svých bezdrátových sítí. Některé příklady zahrnují:

  • Dohledová dodávka FBI č. 3
  • Hey_You_Get_Off_My_LAN
  • Nacho_Wireless

Nezapomeňte si vytvořit silné heslo k Wi-Fi (předem sdílený klíč)

Kromě vytvoření jedinečného názvu sítě byste měli také vytvořit silné heslo pro bezdrátovou síť, abyste zabránili hackerům v přístupu. Heslo k vaší síti Wi-Fi může mít až 63 znaků, buďte tedy kreativní. Rainbow Tables se stává nepraktickým pro prolomení hesel delších než asi 12-15 znaků. Udělejte svůj předsdílený klíč tak dlouhý a náhodný, jak jen můžete. Zadávání dlouhého hesla k bezdrátové síti může být bolestivé, ale protože většina zařízení ukládá toto heslo do mezipaměti na dobu neurčitou, nebudete jej muset zadávat tak často.