Skip to content

Jak funguje směrování IP sítě

17 de Září de 2021
GettyImages 140648180 57b54e8e3df78cd39c339d92

Směrování je proces, při kterém se datové pakety přesouvají z jednoho uzlu (počítače nebo zařízení) do jiného v počítačové síti, dokud pakety nedosáhnou konečného cíle.

Pochopení síťového směrování

Směrování sítě můžete považovat za podobné systému veřejné dopravy. Celý autobusový systém, včetně všech zastávek, je jako síť a zastávky jsou jako uzly. Jako řidič autobusu, který musí provést několik převodů, aby se dostal tam, kam jedete, jste jako data, která cestují mezi každým uzlem, dokud nedosáhnou svého konečného cíle. Když jsou data přenášena z jednoho zařízení do druhého v síti internetového protokolu (IP), jsou rozdělena na menší jednotky nazývané pakety. Kromě skutečných dat obsahuje každý paket záhlaví, které obsahuje informace, které mu mají pomoci dorazit na místo určení, podobně jako informace o fyzické adrese, které můžete najít na poštovní obálce. Místo fyzických adres však informace záhlaví zahrnují:

  • IP adresy zdrojového a cílového uzlu.
  • Čísla paketů, která znovu sestaví pakety ve správném pořadí, když pakety dorazí na místo určení.
  • Další užitečné technické informace.

Jak funguje směrování

Zvažte scénář, ve kterém Li odešle e -mailovou zprávu ze svého počítače v Číně na Joův stroj v New Yorku. Transaction Control Protocol (TCP) a další protokoly pracují s daty na stroji Li a poté jsou odeslány do modulu IP, kde jsou datové pakety sdruženy do IP paketů a odeslány po síti. Aby se datové pakety dostaly do cíle na druhém konci světa, musí projít mnoha routery. Práce, kterou tyto směrovače vykonávají, se nazývá směrování. Každý z přechodových routerů čte cílovou IP adresu každého přijatého paketu. Na základě těchto informací router odesílá pakety příslušným směrem. Každý router má směrovací tabulku, kde jsou uloženy informace o sousedních směrovačích (uzlech). Tyto informace zahrnují náklady (z hlediska požadavků na síť a zdrojů) za předání paketu ve směru na sousední uzel. Informace z této tabulky se používají k rozhodnutí o nejefektivnějším uzlu, který se má použít, nebo o nejlepší trase, na kterou se mají odeslat datové pakety. Každý paket může být odeslán jiným směrem, ale všechny budou nakonec směrovány na stejný cílový počítač. Po dosažení stroje Jo jsou pakety spotřebovány strojem, kde modul IP znovu sestaví pakety a odešle výsledná data službě TCP k dalšímu zpracování.

Spolehlivost IP/TCP

Protokoly IP a TCP spolupracují, aby byla zajištěna spolehlivost přenosů. To znamená, že nejsou ztraceny žádné datové pakety, všechny datové pakety jsou v pořádku a nedochází k nepřiměřenému zpoždění přenosu. V některých službách je TCP nahrazen Unified Datagram Packet (UDP), který nezajišťuje spolehlivost, ale místo toho odesílá pakety. Některé systémy VoIP (Voice over Internet Protocol) používají pro volání UDP, protože ztracené pakety neovlivňují kvalitu hovoru.