Skip to content

Nejlepší pravidla pro úpravy videa

6 de Říjen de 2021
GettyImages 88583560 5a9cf5d4642dca0037683c49

Dodržováním několika jednoduchých standardů pro úpravu videa můžete zajistit plynulý tok filmů v klasickém stylu, aniž byste se museli uchýlit k několika přechodům. Samozřejmě byla vytvořena pravidla, která měla být porušována, a kreativní redaktoři si vzali extrémní uměleckou licenci. Pokud jste ale v oboru stříhání videa nováčci, osvojte si tyto osvědčené osvědčené postupy a považujte je za základ, na kterém můžete rozvíjet své dovednosti.

B-Roll

B-roll odkazuje na videozáznamy, které nastavují scénu, odhalují detaily nebo obecně vylepšují příběh. Například při školní hře jste kromě natáčení hry mohli dostat b-roll z venku školy, program, tváře diváků, členy obsazení skrývající se v křídlech nebo detaily kostýmu. Tyto klipy pokrývají jakékoli střihy nebo plynulé přechody z jedné scény do druhé.

Neskákej

A skokový řez spojuje dva po sobě jdoucí snímky s přesně stejným nastavením fotoaparátu, ale rozdíl v předmětu. Nejčastěji se to děje u rozhovorů – když např. Potřebujete něco vystřihnout uprostřed konverzace. Pokud necháte zbývající záběry bok po boku, diváky rozčilí mírné přemístění předmětu. Místo toho zakryjte střih nějakým b-roll nebo použijte vyblednutí.

Zůstaňte ve svém letadle

Představte si vodorovnou čáru mezi vámi a vašimi subjekty. Při nahrávání scény teď zůstaňte na své straně. Pozorováním 180stupňové roviny si zachováte perspektivu, která je pro publikum přirozenější. Pokud upravujete záběry, které nedodržují toto pravidlo, zkuste použít b-roll mezi střihy. Tímto způsobem nebude změna perspektivy tak prudká – pokud je to vůbec patrné.

45 stupňů

Když upravujete scénu pořízenou z více úhlů kamery, vždy se snažte použít záběry, které se dívají na předmět alespoň z rozdílu 45 stupňů. Jinak jsou záběry příliš podobné a divákům připadají téměř jako skok.

Cut on Motion

Pohyb ruší oko od toho, aby si všiml střihových úprav. Když tedy stříháte z jednoho obrázku na druhý, zkuste to udělat, když je objekt v pohybu. Například řezání z otočné hlavy na otevírací dveře je mnohem plynulejší než řezání z nehybné hlavy na dveře, které se mají otevřít. Navíc, pokud je pohyb mezi dvěma video segmenty příbuzný, pohybové propojení spojí obě akce bez problémů.

Změňte ohniskové vzdálenosti

Když máte dva záběry na stejný předmět, lze snadno řezat mezi blízkými a širokými úhly. Když tedy natáčíte rozhovor nebo zdlouhavou událost, jako je svatba, občas změňte ohniskové vzdálenosti. Široký záběr a střední záběr lze zkrátit dohromady, což vám umožní upravovat části a měnit pořadí záběrů bez zjevných skokových řezů.

Střih na podobných prvcích

Je tam zářez Apokalypsa nyní od rotujícího stropního ventilátoru po helikoptéru. Scény se dramaticky mění, ale vizuálně podobné prvky vytvářejí hladký, kreativní střih. Totéž můžete udělat ve svých videích. Vystřihněte z květiny na svatebním dortu do boutonniere ženicha nebo se nakloňte z jedné scény na modrou oblohu a poté z nebe na jinou scénu.

Otřete

Když se rám zaplní jedním prvkem (jako je zadní část bundy černé barvy), usnadní se vystřihnout na úplně jinou scénu, aniž byste otravovali publikum. Během fotografování si můžete nastavit stírání sami, nebo jen využít výhod, když k nim dojde přirozeně.

Přizpůsobte scénu

Krása úprav spočívá v tom, že můžete pořizovat záběry mimo pořadí nebo v různých časech a stříhat je dohromady tak, aby vypadaly jako jedna souvislá scéna. Pro efektivní provedení tohoto kouzelnictví by se však prvky v záběrech měly shodovat. Například subjekt, který opouští rámeček vpravo, by měl zadat další snímek zleva. Jinak se zdá, že se subjekt otočil a nyní kráčí jiným směrem. Nebo pokud subjekt drží něco v jednom záběru, nepřestřihněte jej přímo do záběru s prázdnou. Pokud nemáte správné záběry k provádění odpovídajících úprav, vložte mezi ně b-roll.

Motivujte se

Každý střih by měl být motivovaný. Měl by existovat důvod, proč chcete přepnout z jednoho úhlu záběru nebo úhlu kamery na jiný. Někdy je ta motivace jednoduchá jako „kamera se otřásla“ nebo „někdo šel před kameru“. V ideálním případě by však vaší motivací ke střihu mělo být posílení narativního vyprávění vašeho videa. Během natáčení hledejte způsoby, jak umístit kamery nebo vyplnit rámečky pro podporu následných úprav. Při pořizování videa je vždy snazší jednat promyšleně než božský génius z bezcílných záběrů.