Skip to content

Telefony BlackBerry mohou stále uspět, říkají odborníci

24 de Prosinec de 2022
Telefony BlackBerry mohou stale uspet rikaji odbornici

Klíčové věci

  • OnwardMobility stále plánuje uvedení smartphonu BlackBerry s podporou 5G.
  • I když to může oslovit některé, kteří hledají nostalgii, odborníci říkají, že společnost by mohla mít těžké prosazení se na trhu, kde dominují Samsung a Apple.
  • Pokud se BlackBerry opět nedostane do mainstreamu, smartphony by si mohly najít místo na vedlejším trhu vedle mnoha dalších značek.

I když se telefony BlackBerry vrátí na scénu, odborníci tvrdí, že fyzické smartphony s klávesnicí se budou muset prosadit, pokud chtějí najít místo na dnešním trhu smartphonů. BlackBerry, kdysi největší značka chytrých telefonů na planetě, rychle upadla z milosti, když začaly trh ovládnout telefony iPhone a Android. Po letech mimo trh se zdá, že smartphone, který to všechno začal, se vrátí, ačkoli odborníci tvrdí, že bude mít těžké udržet si relevanci ve světě, kterému dominují zavedenější značky. „Nemyslím si, že BlackBerry bude mít někdy tak velký podíl na trhu jako kdysi,“ řekla Lifewire v e-mailu Christen Costa, technologický expert a generální ředitel Gadget Review. „Příliš velkou část trhu sežerou Apple a Samsung a lidé, kteří mají tyto telefony, mají tendenci kupovat pouze tyto značky. Ale vidím, že BlackBerry vytváří specializovaný produkt, který oslovuje dvě skupiny lidí: starší profesionály a lidi, kteří nenávidět klávesnice na obrazovce.“

Hledání odvolání

Když se BlackBerry na počátku roku 2000 rozběhlo, byl smartphone oblíbený, protože umožňoval uživatelům připojit se k jejich e-mailu. To se nakonec vyvinulo a umožnilo jim propojit se navzájem prostřednictvím funkcí, jako je BlackBerry Messenger (BBM). BBM byl podobný funkcím, které lze vidět na novějších telefonech, jako je iMessage iPhone, a přiměl více uživatelů, aby přijali smartphone a jeho elegantní fyzickou klávesnici. To vše se zhroutilo s uvedením prvních telefonů iPhone a Android. Nemyslím si, že BlackBerry bude mít někdy tak velký podíl na trhu jako kdysi. Pokud se chce BlackBerry vrátit v roce 2021, potřebuje nové způsoby, jak oslovit svět chytrých telefonů mimo svou fyzickou klávesnici. iPhone a Android mají v tomto závodě více než jen jednu nohu, roky vývoje aplikací a funkcí jsou poskytovány s tím, jak se tyto zkušenosti neustále rozšiřují. „Dotyková/analogová klávesnice je dobrý začátek, ale neudělá všechnu práci,“ varuje Costa. Místo toho je pro BlackBerry důležité najít jiné způsoby, jak vyniknout. Stejně jako ve specifikacích a celkové podpoře aplikací – něco, co Androidy a iPhone již zvládají dobře.

Učení od ostatních

Největší klíč k úspěchu BlackBerry skutečně spočívá v tom, zda dokáže odtáhnout uživatele od ekosystémů, do kterých investovali více než deset let. Jistě, iPhone nemusel být moc, když byl poprvé uveden na trh v roce 2007. App Store byl spuštěn rok po vydání prvního iPhone a nabízí několik stovek aplikací. Nyní se však App Store rozrostl na více než 4,3 milionu aplikací, ze kterých si lidé mohou vybrat. Google Play Store – který pohání zařízení Android – také zaznamenal exponenciální růst od svého spuštění, celkem 2,9 milionu aplikací k listopadu 2020. Navzdory Apple a Google Costa říká, že spoustě dalších značek se podařilo vytvořit si mezeru ve smartphonu. trh, přitahuje uživatele z různých důvodů – jako jsou skvělé celkové specifikace za nižší cenu a podpora aplikací. Pokud OnwardMobility dokáže skutečně zachytit kouzlo opětovného vlastnictví BlackBerry, mohlo by to značku vytáhnout ze stínu a vrátit se zpět na světlo. I když jen trochu. „Milleniálové, kteří používali BlackBerry jako jedno ze svých prvních profesionálních zařízení, mohou cítit nostalgii,“ vysvětlil Costa. „Hmatová odezva je skvělá pro poskytování zpětné vazby a může sloužit jako organizační nástroj v závislosti na nabízených aplikacích. Tato klávesnice je extrémně užitečná pro lidi, kteří kvůli své práci musí psát spoustu e-mailů nebo jiných věcí.“ také.“