Skip to content

Příručka pro začátečníky k hraní na PC

20 de Červenec de 2021
EVGA GeForce GTX 750 Ti Superclocked 2GB 56a1b4645f9b58b7d0c1deb3

Chcete počítač používat jako herní počítač? Můžete skočit přímo do nákupu herního počítače, který jsme pro vás již vybrali, nebo můžete zvážit, zda je praktické upgradovat svůj vlastní počítač tak, aby podporoval hry, které chcete hrát. Čím více víte o vnitřním fungování počítače, tím snazší je přijímat informovaná rozhodnutí o tom, které součásti stojí za upgrade. Může existovat jen jeden nebo dva kusy hardwaru, které by mohly použít dobrý upgrade, než začnete hrát, ale možná zjistíte, že budete muset vyměnit téměř vše (nebo nic), než bude váš počítač považován za připravený na hraní. Tato příručka vysvětlí, co si při hraní her vyžaduje zvláštní pozornost a jak se dozvědět, co již v počítači máte, abyste se nemuseli platit za upgrade, pokud to nepotřebujete.

Vzhledem k tomu, že herní počítač je mnohem výkonnější než běžný počítač, existuje mnohem vyšší požadavek na chlazení počítačových komponent, což je nesmírně důležité, pokud chcete, aby hardware vydržel dlouho.

procesor

CPU nebo centrální procesorová jednotka je to, co zpracovává pokyny z aplikací. Shromažďuje informace z programu a poté dekóduje a provádí příkazy. Je to obecně důležité pro výpočetní potřeby, ale je to obzvláště důležitá součást, kterou je třeba vzít v úvahu při přemýšlení o hraní her. Procesory lze postavit s různým počtem jader, například dvoujádrové (2), čtyřjádrové (4), šestijádrové (6), okta-jádrové (8) atd. Pokud hledáte vysoce výkonový systém, čtyřjádrový nebo šestijádrový procesor funguje dobře v aplikacích s více vlákny. Rychlost se liší v závislosti na modelu a napětí, ale abyste se vyhnuli problémům, obvykle potřebujete procesor běžící na minimálně 2,0 GHz, i když 3,0 GHz a 4,0 GHz jsou ještě lepší.

Základní deska

Další důležitou součástí při zvažování herního PC je základní deska počítače. Koneckonců, CPU, paměť a grafické karty všechny sedí a jsou přímo připojeny k základní desce. Pokud stavíte svůj vlastní herní počítač, budete chtít hledat základní desku, která má dostatek slotů pro množství paměti, které chcete použít, a velikost grafické karty, kterou nainstalujete. Pokud plánujete instalaci dvou nebo více grafických karet, ujistěte se, že vaše základní deska podporuje SLI nebo CrossFireX (podmínky NVIDIA a AMD pro konfigurace více grafických karet).

Paměť

Tento hardware je často označován jako RAM. Paměť v počítači poskytuje prostor pro přístup dat k CPU. V zásadě umožňuje počítači rychle používat data, takže čím více paměti RAM v počítači znamená, že bude program nebo hru používat mnohem rychleji. Potřebná velikost paměti RAM se drasticky liší v závislosti na tom, k čemu se počítač používá. Herní počítač potřebuje více RAM než ten, který se používá k jednoduchému procházení internetu, ale i v herní oblasti má každá hra své vlastní požadavky na paměť. Normální počítač, který se nepoužívá k hraní her, se pravděpodobně zbaví 4 GB systémové paměti, možná i méně. Herní počítač však může vyžadovat 8 GB RAM nebo více. Některé základní desky ve skutečnosti pojmou obrovské množství paměti, například 128 GB, takže máte téměř nekonečné možnosti. Obecně platí, že můžete předpokládat, že 12 GB paměti stačí na podporu většiny videoher, ale nepoužívejte toto číslo jako důvod, abyste se vyhnuli čtení „systémových požadavků“ vedle her, které stahujete nebo kupujete. Pokud videohra říká, že potřebuje 16 GB RAM a máte pouze 8 GB, existuje opravdu velká šance, že prostě nebude fungovat hladce nebo dokonce vůbec, pokud neprovedete upgrade, abyste vyplnili tuto mezeru 8 GB. Většina počítačových her má minimální a doporučený požadavek, například minimálně 6 GB a doporučeno 8 GB. Obecně jsou tyto dvě postavy od sebe vzdáleny jen pár gigabajtů. Než začnete nakupovat, proveďte průzkum, abyste zjistili, kam spadá většina vašich oblíbených her, pokud jde o to, kolik RAM potřebují, a použijte to jako vodítko pro rozhodování o tom, kolik paměti by vaše počítače měly mít.

Grafická karta

Další důležitou součástí herního počítače je grafická karta. Toto je maso a brambory vizuálního zážitku při hraní her. Na trhu je dnes obrovský výběr grafických karet od rozpočtových modelů, které se pohybují kolem 50 $ až po extrémní řešení s více GPU, která mohou snadno stát 600 $ a více. Pokud s počítačem právě začínáte hrát, podívejte se na grafickou kartu, která má alespoň grafickou RAM GDDR3 (GDDR5 nebo GDDR6 je samozřejmě ještě lepší) a podporuje DirectX 11. Většina, ne-li všechny, grafické karty nabízejí tyto funkce.

Pevný disk

Na pevném disku jsou uloženy soubory. Dokud je do vašeho počítače nainstalována videohra, bude zabírat úložiště na pevném disku. Zatímco váš průměrný uživatel počítače může být naprosto v pohodě, například s 250 GB místa na pevném disku, nebo ještě méně, měli byste opravdu myslet dopředu, pokud jde o využití tak malého prostoru pro hraní her. Můžete například zjistit, že videohra, kterou chcete stáhnout, vyžaduje přibližně 50 GB místa na pevném disku. Dobře, tak si jej nainstalujte a pustte se a poté si stáhněte několik upgradů ve hře a několik oprav později, a nyní se díváte na 60 nebo 70 GB pouze pro jednu hru. Pokud chcete do svého počítače uložit jen pět videohier, při této rychlosti hledáte 350 GB jen pro malou hrst her. Proto je důležité mít pro svůj herní počítač obrovský pevný disk. Naštěstí většina stolních počítačů podporuje dva nebo dokonce tři pevné disky, takže se nemusíte starat o to, že rozbijete svůj současný disk a upgradujete na zcela nový, super velký pevný disk – stačí přidat kromě primárního, stávajícího řídit. Kromě velikosti byste měli přemýšlet o tom, co typ pevného disku, který chcete. Polovodičové pevné disky (SSD) jsou mnohem rychlejší než tradiční pevné disky (ty, které se otáčejí), ale jsou také dražší na gigabajt. Pokud však potřebujete, vystačíte si s běžným pevným diskem. Jednotky SSD také dobře fungují ve stolních počítačích, protože nabízejí rychlejší časy spouštění a vyšší rychlosti přenosu souborů. RPM je další součást pevného disku, na kterou byste měli dávat pozor, pokud kupujete nový pevný disk. Znamená to otáčky za minutu a představuje, kolik otáček může talíř otočit za 60 sekund. Čím rychlejší jsou otáčky, tím lepší (disky 7200 RPM jsou běžné). Na druhou stranu disky SSD (které nemají žádné pohyblivé části) načítají a prezentují data ještě rychleji. Zatímco SSD jsou stále drahé, jeden z nich by mohl být dobrou investicí.