Skip to content

Jak si vyrobit hlasitější reproduktor Bluetooth

14 de Červen de 2021
Bluetoothspeaker ca607b5d62c24178babf3eb5b9b876c3

Tento článek vysvětluje několik způsobů, jak zesílit hlasitost menších reproduktorů Bluetooth a poslouchat hudbu.

Poznámka:

Každý reproduktor má limit na maximální hlasitost, kterou může vydat. Nemůžete to udělat hlasitější. Pomocí zde popsaných metod tedy nasměrujte zvukovou energii reproduktorů a učiňte ji hlasitější.

Zvažte vliv velikosti místnosti na kvalitu zvuku

Bluetooth reproduktory jsou přenosná zařízení. Tato malá velikost jim dává menší schopnosti zesílení než jejich větší bratranci. Zvuk je forma energie a řídí se zákonem inverzních čtverců, který uvádí, že intenzita zvuku klesá přibližně o šest decibelů za každé zdvojnásobení vzdálenosti od zdroje zvuku. Při přiblížení zdroje zvuku je efekt opačný. Bluetooth reproduktor ve větší místnosti nebo na volném prostranství bude znít jinak než reproduktor v malé místnosti. Zvuk se rozptyluje se vzdáleností, takže kvalita zvuku bude záviset na velikosti místnosti a dalších proměnných, jako je materiál stěn a podlah. Nepoužívejte reproduktor Bluetooth s menším výkonem ve velké místnosti nebo na volném prostranství. Existují výkonné reproduktory Bluetooth, jako jsou Soundboks a Bose S1 Pro, vhodné pro venkovní večírky. Váš nemusí být jedním z nich.

Umístěte reproduktor Bluetooth na správné místo

Velikost místnosti také určuje přesné místo pro umístění. Zkontrolujte, zda mezi reproduktorem a posluchači nejsou překážky, jako je židle nebo váza. Reproduktory mají tři základní zvukové ovladače: výškové reproduktory, střední reproduktory a basové reproduktory. Překážky neovlivňují basové a subwoofery, protože nižší frekvence jsou všesměrové a mohou se ohýbat kolem předmětů v místnosti. Vysokofrekvenční zvuky z výškových reproduktorů jsou směrové a fungují nejlépe, když směřují k vašim uším. Jakákoli překážka omezuje celý rozsah zvuku a váš akustický zážitek. Postupujte podle těchto dvou pravidel:

  • Neumisťujte reproduktory přímo na podlahu, protože povrch může tlumit signály. Například koberec může absorbovat zvuky. Reproduktory zní nejlépe ve všech frekvenčních rozsazích, jsou-li blíže úrovni uší.
  • Nedávejte je příliš blízko ke stěnám. Nízkofrekvenční zvuky (basy) z basových reproduktorů se odrážejí od stěn a interferují s přímými zvuky reproduktoru. Toto akustické rušení můžete omezit umístěním mimo stěny.

Experimentujte na různých místech pohybem reproduktoru v malých krocích při poslechu stejné skladby. Hrajte to podle sluchu a získejte perfektní místo, kde váš reproduktor Bluetooth zní nejhlasitěji.

Zkontrolujte všechna nastavení zvuku

Nastavte reproduktory Bluetooth na optimální hlasitost, která nezpůsobí žádné zkreslení. Pokud je váš telefon zdrojem zvuku, zkontrolujte také jeho nastavení hlasitosti. Zdroje jako VLC Player a iTunes přicházejí s nastavením ekvalizéru. Vyberte vhodné přednastavení ekvalizéru (v iTunes je více než 20 předvoleb) a zkontrolujte, zda pomáhají zlepšit celkovou kvalitu zvuku. Pokles signálu je běžným problémem reproduktorů Bluetooth. Umístěte zdroj, jako je váš telefon nebo počítač, poblíž reproduktoru Bluetooth, aby nedocházelo ke špatnému signálu.

Připojte se k více reproduktorům Bluetooth

Mnoho reproduktorů Bluetooth dnes přichází s podporou Wi-Fi. Můžete spárovat reproduktory Bluetooth pro větší zvuk. Například dva Apple HomePods lze nastavit společně ve stejné místnosti. Funkce PartyBoost v některých reproduktorech JBL umožňuje připojit více reproduktorů kompatibilních s PartyBoost přes Bluetooth, nikoli přes Wi-Fi.

Spropitné:

Softwarové zesilovací aplikace pro notebooky a telefony mohou také pomoci zvýšit vnímanou hlasitost. Upravte jejich nastavení a můžete také upravit zkreslení zvuku. Vyzkoušejte několik aplikací pro posílení reproduktorů, abyste zjistili, zda pomáhají s vnímanou hlasitostí reproduktorů Bluetooth.