Skip to content

Je možné sledovat 3D bez brýlí?

6 de Srpen de 2021
young couple watching tv in 3d 700870472 5b9fb973c9e77c0057359551

Možnosti 3D zobrazení, které jsou k dispozici a používají se pro domácnost nebo kino, vyžadují použití 3D brýlí. Technologie v různých fázích vývoje přesto umožňují prohlížení 3D obrazu na televizi nebo jiném zobrazovacím zařízení bez brýlí.

Výzva: Dvě oči, dva obrazy

Hlavním problémem sledování 3D na televizi (nebo obrazovce s videoprojekcí) je, že lidé mají dvě oči, oddělené několika palci. 3D vidíme v reálném světě, protože každé oko vidí trochu jiný pohled na to, co je před ním, a přenáší tyto pohledy do mozku. Mozek kombinuje dva obrazy, což vede ke správnému zobrazení přirozeného 3D obrazu. Protože jsou tradiční video obrazy zobrazené na TV nebo projekčním plátně ploché (2D), obě oči vidí stejný jediný obraz. Triky fotografování a pohybu mohou poskytnout určitý pocit hloubky a perspektivy v zobrazeném obrázku. Pro mozek však není k dispozici dostatek prostorových podnětů k přesnému zpracování toho, co je považováno za přirozený 3D obraz.

Jak 3D tradičně funguje při sledování televize

To, co inženýři udělali, aby vyřešili problém vidět 3D z obrazu zobrazeného na TV, filmu nebo domácím videoprojektoru a obrazovce, je odeslat dva mírně odlišné signály, z nichž každý je zaměřen na vaše levé nebo pravé oko. 3D brýle přichází v tom, že levý a pravý objektiv vidí trochu jiný obraz. Vaše oči posílají tyto informace do mozku. Výsledkem je, že váš mozek je oklamán, aby vytvořil vnímání 3D obrazu. Tento proces není dokonalý, protože informační narážky využívající tuto umělou metodu nejsou tak podrobné jako narážky přijímané v přírodním světě. Pokud je však proveden správně, účinek může být přesvědčivý. Dvě části 3D signálu, které se dostanou do vašich očí, vyžadují k zobrazení výsledku buď aktivní závěrku, nebo pasivní polarizované brýle. Při prohlížení takových snímků bez 3D brýlí uvidíte dva překrývající se obrázky, které vypadají mírně rozostřené.

Pokrok směrem k 3D brýlí

Ačkoli je pro zážitek z kina přijímáno sledování 3D ve formě brýlí, spotřebitelé tento požadavek na sledování 3D doma nikdy zcela nepřijali. Výsledkem je dlouhodobá snaha přinést spotřebitelům 3D bez brýlí. Podle Popular Science, MIT, Dolby Labs a Stream TV Networks existuje několik způsobů, jak spustit 3D bez brýlí. Níže je uveden příklad ze Stream TV Networks (Ultra-D), jak je třeba zkonstruovat televizor tak, aby zobrazoval 3D obraz pro sledování bez potřeby brýlí.

Uvnitř 3D televize bez brýlí

3D výrobky bez brýlí

3D prohlížení bez brýlí je k dispozici na některých smartphonech, tabletech a přenosných herních zařízeních. Chcete -li zobrazit 3D efekt, musíte se na obrazovku podívat ze specifického úhlu pohledu. U malých zobrazovacích zařízení to není velký problém. V měřítku až do velikosti televizoru s velkou obrazovkou je implementace 3D sledování bez brýlí obtížná a nákladná. 3D model bez brýlí byl předveden ve velkoformátovém televizoru, protože Toshiba, Sony, Sharp, Vizio a LG v průběhu let na veletrzích předváděly 3D prototypy bez brýlí. Toshiba krátce prodala 3D televizory bez brýlí na několika vybraných asijských trzích. 3D televizory bez brýlí jsou však prodávány spíše pro obchodní a institucionální komunitu. Ty se používají většinou v digitální reklamě se zobrazovacími reklamami. Tyto televizory nejsou obecně propagovány pro spotřebitele v USA. Můžete si však zakoupit některý z profesionálních modelů nabízených technologiemi Stream TV Networks/IZON. Tyto modely jsou k dispozici s úhlopříčkou 50 palců a 65 palců a nesou vysoké cenovky.

Ultra D 3D televize bez brýlí

Tyto sportovní 4K rozlišení (čtyřikrát více pixelů než 1080p) pro 2D obrázky a plné 1080p pro každé oko ve 3D režimu. Přestože je efekt sledování 3D užší než sledování 2D na stejné sadě velikostí obrazovky, je dostatečně široký, aby dva nebo tři lidé sedící na gauči viděli přijatelný 3D výsledek. Ne všechny 3D televizory nebo monitory bez brýlí mohou zobrazovat obrázky ve 2D.

Sečteno a podtrženo

3D prohlížení je na zajímavé křižovatce. Výrobci televizorů pro spotřebitele přestali používat 3D televizory vyžadující brýle. Přesto mnoho video projektorů nabízí možnost 3D prohlížení, protože se používají v domácím i profesionálním prostředí. To však stále vyžaduje prohlížení pomocí brýlí. Velké pokroky naopak udělaly 3D sady bez brýlí v rámci běžně dostupné platformy LED/LCD TV, která je spotřebitelům známá. Přesto jsou sady ve srovnání s 2D protějšky drahé a objemné. Také použití těchto sad je více omezeno na profesionální, obchodní a institucionální aplikace. Partnerství v oblasti výzkumu a vývoje pokračují. V důsledku toho může dojít k 3D návratu, pokud bude k dispozici a cenově dostupná možnost bez brýlí. James Cameron, který vyvolal moderní využití 3D pro zábavní sledování, pracuje na technologii, která by do komerčního kina mohla přinést 3D prohlížení bez brýlí. U současných projektorů a obrazovek to nemusí být možné. Klíčem však mohou být technologie paralaxy a mikro LED displeje ve velkém, takže zůstaňte naladěni.