Skip to content

AI kodér DeepMind zatím nenahradí lidi

6 de Srpen de 2022
photo 1591696331111 ef9586a5b17a 47acc68653194f49802f674a6bbd3a0c

Klíčové věci

  • AI kódovací engine DeepMind je stejně dobrý jako průměrný lidský programátor.
  • Engine AlphaCode přichází s kreativními řešeními problémů s kódováním.
  • AI může být nejlepší, když rozšíří lidskou práci místo toho, aby ji nahradila.

Výzkumná společnost DeepMind říká, že AI kódovací motory mohou psát programy stejně dobře jako člověk. Přicházejí roboti konečně na práci softwarových vývojářů? Když DeepMind použil svůj AlphaCode engine pro práci s kódovacími výzvami určenými k testování lidí, skončil v nejlepších 54 procentech, takže je stejně dobrý jako průměrný člověk. To by mohlo znít, jako by bylo připraveno k nasazení pro živé použití. Mohli byste vyhodit nejhorší polovinu svých lidských kodérů a pak je nahradit roboty kódujícími AI, že? Ještě ne. „Společnosti s umělou inteligencí potřebují spisovatelé více než kdy jindy.

Skutečnou výhodou spisovatelů AI je, že poskytují výzkum a nástroje, které urychlují [up] proces toho, co má jít do obsahu. Představuji si, že AI kódovací motory udělají totéž pro programátory. Učiní je efektivnějšími, usnadní zahájení vývoje struktury pro jejich aplikace a urychlí [up] proces kódování,“ řekl zivotdivny e-mailem John Cass, spoluzakladatel společnosti AIContentGen pro umělou inteligenci.

Podporujte, ne nahraďte

Příslibem AI je, že může nahradit lidi v podřadných úkolech nebo nahradit lidi v drahých zaměstnáních. Ale v praxi tam ještě nejsme. Pokud jste někdy používali aplikace AI například k úpravě fotografií, budete vědět, že po dokončení nástroje je ještě spousta věcí, které je třeba provést. Přinejmenším se člověk omezí na klikání na tlačítko pro procházení možností vytvořených umělou inteligencí a poté vybírá to nejlepší. V případě AlphaCode enginu DeepMinds je jeho umělá inteligence vycvičena k řešení problémů s kódováním. Příklady uvedené na stránce projektu AlphaCode jsou hledání optimálních způsobů uspořádání silnic a budov nebo vymýšlení strategií, jak vyhrát deskové hry.

Ty nemusí být na pracovišti užitečné, ale umělá inteligence DeepMind ukázala jednu důležitou vlastnost: kreativitu. „Můžu s jistotou říci, že výsledky AlphaCode předčily má očekávání,“ řekl Mike Mirzayanov, zakladatel Codeforces, webu, který pořádá soutěže v kódování. Hluboká mysl blog. „Byl jsem skeptický, protože i v jednoduchých konkurenčních problémech je často nutné nejen implementovat algoritmus, ale také – a to je ta nejobtížnější část – jej vymyslet.“

Graf znázorňující srovnání AI DeepMind s lidskými programátory

Nejpravděpodobnějším scénářem, alespoň pro začátek, je, že lidští kodéři použijí nástroje AI, které jim pomohou pracovat. A další společnosti, například Microsoft, pracují na nástrojích umělé inteligence, které pomáhají programátorům pracovat rychleji, protože za ně dělají spoustu práce. Svým způsobem jsme všichni zvyklí používat nástroje AI každý den a víme, jaká úskalí a frustrace přinášejí. Automatické opravy mají například zrychlit psaní na malých klávesnicích na obrazovce, ale v praxi nakonec změníte styl psaní, aby se návrhy automatických oprav lépe spouštěly. Budou tedy lidské kodéry skutečně nahrazeny AI? Nepravděpodobné. „Kodéry budou stále na sedadle řidiče, stejně jako autoři s tvůrci obsahu AI,“ říká Cass. „Svým způsobem nové nástroje pro psaní AI znamenají pro spisovatele ještě větší bezpečnost práce, protože budou mít odborné znalosti, jak v dohledné budoucnosti používat sofistikovanější nástroje a co nejlépe z nich.“

Art Official Intelligence

Existuje několik způsobů, jak zobrazit umělou inteligenci v kreativních činnostech. Jedním z nich je, že odstraňuje chroptění a nechává člověka soustředit se více na kreativní aspekty. Člověk se stává spíše filmovým režisérem než scénáristou herce. Můžeme udělat krok zpět a podívat se na celý projekt z vyšší úrovně, bez ohledu na ty nejnutnější detaily potřebné k dosažení našich vizí. „Učiní je to efektivnějšími a usnadní to začít s vývojem struktury pro jejich aplikace…“ Na druhé straně je kreativita AI stále algoritmická kreativita. Bude vymýšlet řešení, psát romány nebo filtrovat naše fotografie, ale možná ne způsobem, který rezonuje s ostatními lidmi tak, jak to umí umění. Mezi těmito extrémy jsou umělci jako Brian Eno, který ve studiu nechává na pozadí běžet domácí hudbu vytvořenou umělou inteligencí. Když ho něco chytne za ucho, uloží si to pro pozdější použití.

Výtvory umělé inteligence mohou lidi inspirovat směry, kterými bychom se normálně nevydali. Nebo nám AI může diktovat, jak pracujeme, takže skončíme jako podřadné chůvy pro stroje. Jako u každého nástroje tedy záleží na tom, jak jej používáme.