Skip to content

Co je soubor ORF?

17 de Srpen de 2021
orf files 59676f3c3df78c160ee85104

Soubor s příponou ORF je soubor Olympus Raw Image, který ukládá nezpracovaná obrazová data z digitálních fotoaparátů Olympus. Nejsou určeny k zobrazení v této nezpracované podobě, ale místo toho je upravují a zpracovávají do běžnějšího formátu, jako je TIFF nebo JPEG. Fotografové pomocí souboru ORF vytvářejí obraz pomocí softwaru pro zpracování a upravují například expozici, kontrast a vyvážení bílé. Pokud však fotoaparát pořídí v režimu „RAW+JPEG“, vytvoří soubor ve formátu ORF i verzi JPEG, takže jej lze snadno prohlížet, tisknout atd. Pro srovnání soubor ORF obsahuje 12, 14 nebo více bitů na pixel na kanál obrázku, zatímco JPEG má pouze 8.

ORF je také název filtru nevyžádané pošty pro Microsoft Exchange Server, vyvinutý společností Vamsoft. S tímto formátem souboru to však nemá nic společného a neotevře ani nepřevede soubor ORF.

Jak otevřít soubor ORF

Nejlepším řešením pro otevírání souborů ORF je použít Olympus Workspace, bezplatný program společnosti Olympus, který je k dispozici majitelům jejich fotoaparátů. Funguje na Windows i Mac. Než budete moci získat Olympus Workspace, musíte na stránce stahování zadat sériové číslo zařízení. Na této stránce je obrázek, který ukazuje, jak toto číslo ve fotoaparátu najít. Olympus Master funguje také, ale byl dodáván s kamerami až do roku 2009, takže funguje pouze se soubory ORF, které byly vytvořeny s těmito konkrétními kamerami. Olympus ib je podobný program, který nahradil Olympus Master; funguje nejen se staršími, ale také s novějšími digitálními fotoaparáty Olympus. Dalším softwarem Olympus, který otevírá obrázky ORF, je Olympus Studio, ale pouze pro fotoaparáty E-1 až E-5. O kopii můžete požádat e -mailem společnosti Olympus. Soubory ORF lze také otevřít bez softwaru Olympus, jako například Able RAWer, Adobe Photoshop, Corel AfterShot a pravděpodobně další populární nástroje pro fotografie a grafiku. Výchozí prohlížeč fotografií v systému Windows by měl také umět otevřít soubory ORF, ale může to vyžadovat balíček Microsoft Camera Codec Pack. Protože existuje více programů, které mohou otevírat soubory ORF, můžete mít ve svém počítači více než jeden. Pokud zjistíte, že se soubor ORF otevírá pomocí programu, se kterým jej raději nepoužíváte, můžete výchozí program, který otevírá soubory ORF, snadno změnit.

Jak převést soubor ORF

Pokud potřebujete převést soubor ORF na JPEG nebo TIFF, stáhněte si zdarma Olympus Workspace. Soubor ORF můžete také převést online pomocí webové stránky, jako je Zamzar, která podporuje ukládání souboru do souborů JPG, PNG, TGA, TIFF, BMP, Adobe Illustrator (AI) a dalších formátů. K převodu formátu ORF na DNG můžete použít Adobe DNG Converter na počítači se systémem Windows nebo Mac.

Stále nemůžete otevřít svůj soubor?

První věc, kterou byste měli udělat, pokud se váš soubor neotevírá pomocí výše uvedených programů, je zkontrolovat příponu souboru. Některé formáty souborů používají příponu souboru, která je velmi podobná „ORF“, ale to neznamená, že mají něco společného nebo že mohou pracovat se stejnými softwarovými programy. Soubory OFR lze například snadno zaměnit s obrázky ORF, ale ve skutečnosti jde o zvukové soubory OptimFRONG, které fungují pouze s několika programy souvisejícími se zvukem, jako je Winamp (s pluginem OptimFROG). Vaším souborem může být místo toho soubor ORA, soubor WRF nebo dokonce soubor schématu databáze RadiantOne VDS s příponou ORX, která se otevírá pomocí RadiantOne FID. Soubor zprávy ORF může znít, jako by měl něco společného se souborem obrázku ORF, ale není tomu tak. Soubory ORF Report končí příponou PPR a jsou vytvořeny spamovým filtrem Vamsoft ORF. Soubory ERF jsou podobné; jsou to obrazové soubory vytvořené fotoaparáty Epson. Ve všech těchto případech a pravděpodobně mnoha dalších nemá soubor nic společného s obrázky ORF používanými fotoaparáty Olympus. Zkontrolujte, zda přípona souboru na konci souboru skutečně obsahuje „.ORF“. Je pravděpodobné, že pokud jej nemůžete otevřít pomocí některého z výše uvedených prohlížečů obrázků nebo převaděčů, ve skutečnosti se nezabýváte souborem Olympus Raw Image. FAQ

  • Co jsou to nezpracované obrazové formáty?

    Soubory surového obrázku obsahují minimálně zpracovaná data zachycená obrazovým snímačem digitálního fotoaparátu nebo filmového skeneru. Mezi další nezpracované obrazové formáty patří Canon CIFF, Fuji’s RAF, Nikon NEF a Sony ARW.

  • Může GIMP otevírat soubory ORF?

    V GIMPu nemůžete otevírat nezpracované obrazové soubory. Chcete -li otevřít soubor ORF v GIMP, musíte nejprve převést na kompatibilní formát, jako je JPG.