Skip to content

Co je soubor RPM?

18 de Srpen de 2021
rpm files 58ee20593df78cd3fcdcf5f0

Soubor s příponou RPM je soubor Red Hat Package Manager, který se používá k ukládání instalačních balíčků v operačních systémech Linux. Tyto soubory poskytují snadný způsob distribuce, instalace, upgradu a odstranění softwaru, protože jsou „zabaleny“ na jednom místě. Soubory RPM, které zcela nesouvisí s tím, k čemu je Linux používá, jsou také používány jako soubory zásuvných modulů softwarem RealPlayer k přidání dalších funkcí do programu. Zkratka RPM znamená vzdálený správce tisku, ale také nemusí mít vůbec nic společného s počítačovými soubory, jako když odkazujeme na měření otáčení frekvence otáček za minutu.

Jak otevřít soubor RPM

Je důležité si uvědomit, že soubory RPM nelze použít na počítačích se systémem Windows jako na systémech Linux. Jelikož se však jedná pouze o archivy, jakýkoli populární program pro kompresi/dekompresi, jako 7-Zip nebo PeaZip, může otevřít jeden a odhalit soubory uvnitř.

Soubory RPM.

Uživatelé Linuxu mohou otevírat soubory RPM s názvem systému pro správu balíčků Správce balíčků RPM. Použijte tento příkaz, kde „file.rpm“ je název souboru, který chcete nainstalovat: rpm -i file.rpm

V předchozím příkazu „-i“ znamená instalaci souboru, takže jej můžete nahradit „-U“ a provést upgrade. Níže uvedený příkaz nainstaluje soubor RPM a odstraní všechny předchozí verze stejného balíčku: rpm -U file.rpm

Další informace najdete v naší příručce k používání příkazu rpm nebo navštivte stránky RPM.org a Linux Foundation. Pokud je vaším souborem modul plug-in RealPlayer, program RealPlayer by jej měl umět použít, ale pravděpodobně nemůžete soubor otevřít z programu samotného. Jinými slovy, pokud RealPlayer potřebuje použít tento soubor, pravděpodobně jej stáhne ze své instalační složky, protože v programu není položka nabídky, která by je mohla importovat. Soubory RMP jsou napsány téměř shodně se soubory RPM a náhodou se jedná o soubory balíčku RealPlayer Metadata Package, což znamená, že v RealPlayeru můžete otevřít oba typy.

Jak převést soubor RPM

Příkazy, které vyvolávají software Linux Alien, lze použít k převodu RPM na DEB. Následující příkazy nainstalují Alien a poté jej použijí k převodu souboru: apt-get install alien
cizí soubor -d.rpm

Balíček můžete převést pomocí příkazu „-d“ za „-i“ a poté ihned zahájit instalaci. AnyToISO dokáže převést RPM do formátu ISO. Pokud chcete soubor uložit do jiného archivního formátu, jako je TAR, TBZ, ZIP, BZ2, 7Z atd., Můžete použít web FileZigZag. Chcete-li převést RPM na MP3, MP4 nebo jiný jiný než archivní formát, je nejlepší nejprve extrahovat soubory z archivu. Můžete to udělat pomocí dekompresního programu, jak jsme zmínili výše. Poté, co vyjmete MP3 (nebo jakýkoli soubor) ze souboru RPM, použijte na to bezplatný převodník souborů ty soubory. I když to nemá nic společného s příponami souborů zmíněnými na této stránce, můžete také převést otáčky za minutu na jiná měření, jako je hertz a radiány za sekundu.

Stále nemůžete otevřít soubor?

V tomto okamžiku, pokud se váš soubor neotevře ani po provedení výše uvedených kroků nebo instalaci kompatibilního otvíráku souborů RPM, je velká šance, že se s tímto formátem ve skutečnosti nezabýváte. Nejpravděpodobnějším případem je, že jste si špatně přečetli příponu souboru. Existuje spousta souborů, které sdílejí podobná písmena přípony souborů, ale ve skutečnosti nesouvisejí s Red Hat nebo RealPlayer. EPM je jedním z příkladů, stejně jako RPP, což je soubor prostého textu projektu REAPER používaný programem REAPER. RRM je podobná přípona používaná pro soubory RAM Meta. Podobně jako RPP, dva vypadají hodně, jako by říkali RPM, ale nejsou stejní, a proto se neotevírají se stejnými programy. V tomto konkrétním případě se však soubor RMM může ve skutečnosti otevřít pomocí aplikace RealPlayer, protože je to soubor Real Audio Media (RAM) – ale v systému Linux nefunguje. Pokud váš soubor nekončí v těchto příponách souborů, použijte Google nebo Lifewire k prozkoumání skutečné přípony a dozvíte se více o programech, které lze použít k jejímu otevření nebo převodu. FAQ

  • Lze soubory .RPM použít/spustit ve Windows?

    Soubory .RPM lze prohlížet nebo extrahovat v systému Windows, ale nelze je spouštět/používat mimo operační systém Linux. V systému Windows neexistuje analogový soubor typu .RPM, ale soubory .MSI nabízejí podobnou funkci.

  • Lze soubory .RPM použít/spustit na počítačích Mac?

    Mohou, ale budete k tomu potřebovat nástroj třetí strany, jako je RPM Package Manager. Pomocí nástroje, jako je Správce balíčků RPM, pak můžete nainstalovat .RPM. Počítače Mac však obvykle používají pro ukládání svých aplikací formát .DMG.