Skip to content

Odborníci říkají, že placené předplatné by pro podcasty mohlo být špatné

24 de Červen de 2021
GettyImages 1278330056 d512c4e36e7b4043b186d38d4efbb006

Klíčové jídlo

  • Apple i Spotify oznámily placené plány předplatného pro podcasty, které umožňují tvůrcům účtovat za jejich obsah.
  • I když mohou předplatitelům pomoci přinést peníze, předplatné podle odborníků mohlo změnit způsob, jakým podcasters a posluchači přistupují k odvětví.
  • Někteří odborníci se domnívají, že předplatné a další podcastingové služby by mohly vést k tomu, že se tvůrci soustředí na čísla místo na to, co produkují.
Placené předplatné by mohlo vést k menší dostupnosti podcastů pro uživatele a menšímu růstu tvůrců, varují odborníci. Podcasty si stále získávají popularitu, zejména po celý minulý rok. Nyní Apple i Spotify nabízejí tvůrcům způsoby, jak vydělat pár dolarů ze své tvrdé práce prostřednictvím předplatných plánů pro posluchače. I když těžit z práce, kterou děláte, je skvělé, někteří mají pocit, že tento posun směrem k více založenému na předplatném systému by mohl v konečném důsledku poškodit komunitu podcastů. „Jednou ze silných stránek podcastového formátu je, že to pro posluchače nehrozí,“ řekl Lifewire na výzvu Aaron Bossig, který se v podcastovém průmyslu angažuje již více než 13 let. „Když chce někdo poslouchat váš podcast, vyzkoušet si ho, nemusí dělat nic, ale stisknout tlačítko. Nemusí nic platit. Dají vám pár minut svého času. Možná dokonce hodina.“

Váha mocného dolaru

Bossig, který začal s podcastingem v roce 2008, strávil poslední desetiletí provozováním vlastních podcastů a pomáháním dalším podcasterům. Během této doby říká, že komunita podcastů nadále rostla kvůli tomu, jak snadné je zapojit se a jak málo stojí posluchače, aby si tyto podcasty vyzkoušeli. „Podcasting začínal jako druh podzemního rádia na internetu,“ vysvětlil Bossig. „Všechno, co lidé museli udělat, bylo nahrát pár MP3 někam, umístit RSS kanál a kdokoli na internetu – ať už ho získávají z Číny, Evropy nebo Jižní Ameriky – vše, co potřebují, je váš odkaz a mohou získejte svůj obsah. “ „Když chce někdo poslouchat váš podcast, aby si to vyzkoušel, nemusí dělat nic, ale stisknout tlačítko.“ Společnosti, které nyní nabízejí předplatné, se Bossig obává, že byste mohli vidět mnoho podcastů, které se snaží zpeněžit svůj obsah, když na to nejsou dostatečně vybudovány. Pokud k tomu dojde, mohlo by to vést k tomu, že by mnoho podcastů nemohlo vzlétnout nebo se posluchači odvrátili, protože nechtějí pravidelně platit za přístup. Federica Bressan, podcasterka a vědecká výzkumnice, říká, že se obává normalizace podcastingu a zavedení nových služeb by mohlo vést k tomu, že podcasters budou mít pocit, že musí splňovat určité parametry, aby byl jejich obsah přijatelný. „Lidé konzumují hodně tohoto obsahu a oni to viděli a přemýšleli, proč jim je dát zdarma? Takže vytvořili tuto novou platformu, která vám po stránce tvůrce nabídne jako nový zážitek,“ řekl nám Bressan na volání.

Propagační obrázek nové služby předplatného podcastu Spotify, zobrazující pouze epizody předplatitele

„[Companies like Apple and Spotify] dá vám plátno a nástroje a způsob, jak dělat věci – stejně jako všechny výukové programy – které ve skutečnosti nejsou způsob, jak vytvořit podcast, ale jak vytvořit podcast, pokud chcete být v Apple nebo v jakékoli jiné skupině. “Bressan cítí způsob, jakým se komunita podcastingu přesouvá, může vést k tomu, že se podcastisté budou cítit méně svobodní, aby mohli svůj obsah vytvářet tak, jak chtějí. Místo toho se pokusí přizpůsobit tomu, co již bylo finančně úspěšné.

Řazení větrů

Jak Bressan, tak Bossig říkají, že neviní nikoho, kdo obejme cestu placeného předplatného. Prostě cítí, že to není správná cesta pro jejich podcasty nebo pro celkovou budoucnost komunity. „Lidé říkají, že pokud je váš obsah oblíbený a má hodnotu pro lidi, měli by za něj platit. Pokud existuje hodnota, proč ji rozdáváte zdarma? To je jeden způsob, jak o tom přemýšlet a není to špatné , “Vysvětlil Bressan. „Jednou ze silných stránek formátu podcast je, že to pro posluchače nehrozí.“ „Ale,“ pokračovala, „to, co dělají, je vytváření podmínek pro povzbuzení podcasterů, aby svůj obsah rozdali výměnou za nějaké peníze. A tím se snaží uzamknout obsah.“ Místo toho, aby podcasting pokračoval jako kreativně svobodný průmysl, z něhož vzrostl, obává se Bressan obavami, že přechod k předplatnému by mohl stimulovat myšlenku, že tvůrci musí držet krok s dalšími nejvýkonnějšími podcasty. To by v zásadě proměnilo závod v vydělávání co nejvíce peněz, něco, co bezpochyby z dlouhodobého hlediska ublíží tvůrcům i posluchačům.